Judetul Iasi isi propune sa devina primul judet liber de organisme modificate genetic, a declarat, pentru Greenpeace, Arusti Constantin, directorul Directiei pentru Agricultura (DADR) din Iasi. La polul opus se afla judetul Calarasi, unde Aurelian Dobre, directorul Directiei pentru Agricultura Calarasi, a declarat ca nu intentioneaza sa informeze fermierii de intentiile Ministerului Mediului de a interzice porumbul modificat genetic, intrucat nu il intereseaza efectele porumbului MG pentru mediu si sanatate, ci doar profitul, arata un comunicat al Greenpeace.
Greenpeace a organizat saptamana trecuta o patrula in sudul si estul tarii pentru a testa culturile de porumb si pentru a informa fermierii despre procedurile legale demarate de MMDD pentru interzicerea porumbului modificat genetic. Rezultatele testarilor au aratat ca nu exista culturi de porumb MG.
Anul trecut, in Calarasi s-au cultivat 226 de hectare din cele 322 cultivate la nivel national cu porumb MG. „Este laudabila intentia judetului Iasi de a deveni judet liber de OMG. In schimb, cand am purtat discutii cu directorul DADR Calarasi am avut sentimentul ca ma aflu in sediul Monsanto. Se pare ca in Calarasi se gaseste grupul de rezistenta pro OMG. Totusi, testele facute de noi arata ca nici aici nu s-a insamantat porumb MG, deci fermierii par a lua in serios riscurile porumbului MG”, a declarat Gabriel Paun, coordinator Greenpeace.
Greenpeace cere directiilor judetene pentru agricultura sa informeze fermierii ca MMDD a cerut sa nu se insamanteze porumb MG incepand cu acest an si Ministerului sa finalizeze de urgenta procedurile de interzicere a porumbului MG.