Jorge Martins: De la portughezi vine vantul

Jorge Martins, CEO al Martifer Renewables, explica modul in care Romania a devenit a doua tara ca importanta in ceea ce priveste operatiunile globale ale grupului. Totodata, Martins anunta ca primul parc eolian din Romania al grupului va genera energie de la inceputul anului viitor.

Interviu de Raul Cazan

Proiectul parcurilor eoliene pe care Eviva le construieste in Romania a adunat investitii de peste o jumatate de miliard de euro, se speculeaza. In ce stadiu se afla aceste investitii? Si care este termenul-limita?

Cand vorbim despre ferme eoliene multi-MW apar inevitabil si cifre mari. Anul trecut am anuntat, atunci cand am iesit in public cu programul eolian, ca tinta noastra este generarea de energie printr-un parc eolian cu o capaciatate de aproximativ 1.000 MW. Daca fiecare MW capacitate este mai mult sau mai putin 1,5 milioane de euro, va puteti imagina marile valori privind investitia totala la care s-a ajuns. Anul trecut am acumulat capital astfel incat sa reusim extinderea acestui business. In special pentru Romania, tintim catre un proiect de o capacitate de 600 MW.

Termenul-limita pentru noi in Romania in ceea ce priveste productia de energie din surse eoliene este, intr-adevar, 2012, cu toate acestea, incercam sa grabim intregul proces.

De curand, presa internationala a anuntat ca ati achizitionat 29 de turbine eoliene de la produca torul de articole pentru producerea energiei alternative Suzlon, din India. Toate acestea sunt dedicate productiei de energie alternativa la operatiunile Martifer din Romania?

Am cumparat mai mult de 29 de turbine eoliene de la Suzlon din India care sunt dedicate doar pietei din Romania. Capacitatea totala a acestora este de 60,9 megawati. Contractul, incheiat prin intermediul diviziei din Danemar ca a Suzlon Ener gy, reprezinta prima comanda a grupului nostru pentru livrarea de turbine eoliene noi in Romania, cu o capacitate de peste doi megawati fiecare.

Cand va incepe generarea propriu-zisa de energie a Martifer la noi?

Suntem deja pregatiti sa dam drumul catre consum primului MW de energie produsa eolian si, imediat ce vom avea toate aprobarile de la agentia de reglementare din Romania, speram ca foarte curand, vom grabi procesul de construire pentru ca, la sfarsitul acestui an sau la inceputul lui 2009, sa generam energie si sa ne conectam la reteaua nationala.

Ati intalnit bariere administrative mai greu de trecut in tara noastra? Cum ati colaborat cu autoritatile?

Am lucrat la acest proiect din Romania timp de trei ani. L-am pornit, practic, de la zero si cred ca aceasta va fi prima ferma multi-MW construita in tara dumneavoastra. In ceea ce priveste relatia cu autoritatile si barierele administrative, nu am observat mari diferente intre Romania si alte tari din regiune. In mod normal dureaza cam trei sau chiar patru ani sa obtii toate permisele; acum suntem insa aliniati tuturor cerintelor legale. Schemele de remunerare au fost o mica problema, in sensul ca proiectele nu erau intotdeauna usor de finantat. Preturile pietei locale, sau din regiune, nu erau intotdeauna foarte atragatoare, dar acum, piata fiind liberalizata putem obtine remunerari mai mari.

Acest sistem de remunerare a proiectelor este crucial, pentru ca investitorii trebuie sa aiba incredere si sa-si primeasca dividendele asteptate. Piata, totodata, nu avea un sistem de incurajare si facilitati pentru a o face atragatoare investitorilor. Acum, lucrurile s-au schimbat. Acum, la nivel european, avem un scop mai inalt, acela de a atinge pana in 2020 un procent de 20% de energie produsa din surse verzi, deci exista o mare presiune externa pe aceasta piata care va deveni din ce in ce mai atragatoare.

In Romania inca se fac investitii masive in productia de energie traditionala, bazata pe arderea carbunelui. Vor afecta acestea atingerea tintei de 20% energie produsa din surse regenerabile pana in 2020?

Investitiile si in termocentrale care ard carbune sunt in primul rand bazate pe faptul ca exista o cerere de consum energetic in crestere. Exista insa mult spatiu pentru a investi si in alte tipuri de surse de energie. Pe pietele mature din vestul Europei nu avem aceasta rata ridicata de crestere a consumului, iar sursele existente pot fi inlocuite cu cele alternative. Este singura explicatie pentru ceea ce se intampla in Romania. Dincolo de intentia de a investi in energii alternative, trebuie satisfacuta cererea tot mai ridicata de pe piata.

Utilitatile care sunt bazate pe sursele traditionale de energie vor investi mult in energii regenerabile inca din viitorul apropiat.

Va veti focaliza si pe hidroenergie la noi in tara?

Potentialul hidroenergetic este, intr-adevar, foarte mare si este una dintre preocuparile noastre. Daca in Portugalia folosim potentialul hidro energetic al tarii in proportie de 50%, in Roma nia ne focalizam pe proiecte mai mici. Oricum, investitiile in hidro sunt mai mari si presupun un timp de executiemult mai lung. In Romania avem doar microhidrocentrale cu o capacitate de doar un megawatt. Acordam insa o mare atentie proiectelor de acest tip. Deja in Portu galia lucram cu proiecte cu capacitate de 78 MW si se pare ca am putea incerca si in Romania aceeasi reteta.

Se mai practica importul de turbine eoliene deja folosite?

Exista microproiecte de generare a energiei pe baza puterii vantului si, intr-adevar, acestea functioneaza cu turbine la "mana a doua". Conceptul nostru este insa complet diferit, in parcurile noastre eoliene folosim doar turbine de capacitate mare si noi. Daca unele tari care fac retehnologizarea parcurilor eoliene pot trimite in alte state vechile lor turbine, insa aceasta este deja o practica uitata, investitiile se fac cu echi pamente noi multi-MW care dau performanta si randament mai bune.

Prezenta noastra pe piata romaneasca nu se reduce doar la energie eoliana. Suntem si "fermieri", producem biodiesel la Lehliu cu niste investitii semnificative si rezultate foarte bune. Cream astfel in Romania o a doua baza pentru Martifer, tara dumneavoastra catalizeaza, dupa Portugalia, cele mai mari investitii din lume.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri