Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Jaqueline McGlade: Romanii arunca gunoiul peste tot

text de Alexandra Kartman

Directorul executiv al Agentiei Europene de Mediu (AEM), Jaqueline McGlade, a atras atentia asupra faptului ca, in Romania, managementul deseurilor se bazeaza foarte mult pe gropile de gunoi. Intr-o nota de umor, McGlade a afirmat ca, in celelalte state membre UE, gropilor de gunoi li s-a aplicat de mult timp proverbul "ochii care nu se vad se uita", intelegand prin aceasta ca, pentru restul europenilor, problema gropilor de depozitare este una rezolvata.

Directorul AEM nu s-a ferit sa-si exprime direct opinia privind solutionarea celei mai mari probleme pe care o are tara noastra la capitolul managementul deseurilor. "Astazi, in Romania, gunoiul menajer este sub un control oarecum stabil, dar tendinta este una ascendenta, de crestere a cantitatilor de deseu menajer, de aceea, fara o actiune constienta in directia prevenirii acumularii deseurilor, va fi o problema serioasa cu aceste deseuri. Este o mare problema faptul ca oamenii arunca gunoiul peste tot, aceasta este cea mai serioasa problema pe care Romania o are in privinta deseurilor."

McGlade a comentat oprotunitatea taxei de prima inmatriculare, pe care o considera utila pentru evitarea poluarii aerului. Oficialul AEM a dat drept exemplu Danemarca, unde taxa de inmatriculare are o cota foarte inalta, insa a subliniat faptul ca, pentru a stabili echitabil nivelul taxei, "este necesara corelarea tipului de masina, a combustibilului folosit si suma care trebuie platita".McGlade a mai precizat ca exista tari in care taxa de inmatriculare aduce si beneficii materiale platitorului, in sensul ca acesta este scutit de la plata altor taxe, cum ar fi cea pentru drumuri.

Reprezentantul AEM s-a aflat la Bucuresti pentru a discuta cu ministrul Mediului termenii unei colaborari pe termen mediu, in vederea realizarii unor proiecte de monitorizare si imbunatatire a calitatii mediului, din perspectiva unei dezvoltari durabile.

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a tinut sa precizeze ca, pe calendarul UNESCO pe 2007, Delta Dunarii este peisajul anului, de aceea s-a concentrat foarte mult pe problemele care graviteaza in jurul protectiei ecosistemului danubian. Ministrul a anuntat prelungirea interdictiei de pescuire a sturionilor in Delta pentru 10 ani si continuarea dezbaterilor privind constructiile in Delta. "Vom dezvolta masurile aplicate pentru renaturarea acestei zone, precum si pentru interzicerea pescuitului speciilor protejate. De asemenea, in ceea ce priveste constructiile efectuate in Delta, dorim sa contribuim cu solutii pentru a oferi un echilibru intre peisajul natural si cel uman", a subliniat ministrul Mediului.

"Tragem un semnal de alarma asupra investitiilor care continua sa fie dezvoltate in Romania, pentru ca acest lucru sa se realizeze pastrand sanatatea mediului, in paralel cu sustinerea economica a oamenilor", a declarat Jaqueline McGlade, directorul executiv al AEM.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri