Japonia stabileste o tinta mai ambitioasa de reducere a emisiilor pana in 2050

Japonia, a cincea tara in topul celor mai poluatoare, va anunta luna viitoare tinta sa de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu 60-80%, fata de nivelul actual, pana in 2050, informeaza Reuters.

Tinta, mai ambitioasa decat propunerea actuala a Japoniei de reducere la jumatate a emisiilor pana in 2050, are menirea de a-i ridica functia de conducere in discutiile despre clima urmand ca ea sa fie gazda summitului Grupului celor 8 (G8) din iulie, anul acesta.

In timp ce si Uniunea Europeana (UE) si Canada sustin o tinta de injumatatire a emisiilor globale pana in 2050, tarile in curs de dezvoltare spun ca nu se vor angaja intr-un astfel de target daca Statele Unite nu vor lua mai multe masuri de reducere a emisiilor.

Japonia isi va prezenta si planurile de creare a schimbului creditelor de carbon, prin intermediul carora companiile pot negocia drepturile emisiilor. Natiunea cauta sa ocupe un rol mai activ in cadrul discutiilor mondiale pe tema combaterii incalzirii globale si a stimulat crearea unei noi scheme focusata pe industrie pentru un nou tratat climatic al Natiunilor Unite care sa urmeze dupa Protocolul de la Kyoto, ce se incheie in 2012.

Propunerea sa pentru o "apropiere sectoriala" de targeturi, care stabilesc reducerile gazelor cu efect de sera la nivelul industriilor, precum cea de otel si de ciment, are menirea de a impaca afacerile domestice care au tinte de lunga durata.

Dar tarile in curs de dezvoltare sunt suspicioase in legatura cu aceasta apropiere temandu-se ca astfel industriile lor intensive de energie vor fi in dezavantaj.

China este de parere ca apropierea sectoriala este un element important in combaterea schimbarilor climatice.

Natiunile africane vor sustine, in cadrul meetingului de la Tokyo din iulie, initiativele Japoniei de combatere a incalzirii globale si vor saluta planurile acesteia de garantare a sumei de 10 miliarde de dolari in scopul ajutarii tarilor in curs de dezvoltare sa lupte impotriva schimbarilor climatice.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri