James Cameron: Exploatarile de sisturi bituminoase desfigureaza Alberta

Acompaniat de sefii unor triburi amerindiene, cineastul canadian James Cameron s-a pronuntat intr-un discurs sustinut in orasul Edmonton, impotriva expansiunii exploatarilor miniere de sisturi bituminoase, declarand ca acestea risca sa devina "un blestem, daca nu sunt exploatate corect", informeaza Mediafax.

James Cameron, cunoscutul regizor al filmului "Avatar", un SF realizat in 3D, perceput ca o alegorie a luptei dintre aparatorii naturii si industriasii care polueaza, a vizitat timp de trei zile teritoriile vaste din statul canadian Alberta, "desfigurate" de exploatarile de sisturi bituminoase.

"Avem nevoie de o solutie constructiva", a declarat miercuri regizorul canadian in timpul unei conferinte de presa transmisa in direct de posturile de televiziune din Edmonton. "Va fi un blestem, daca nu sunt exploatate corect. Insa ele pot fi si un mare cadou pentru Canada si pentru provincia Alberta, daca vor fi exploatate corect", a adaugat cineastul.

"Aici exista resurse naturale extraordinare si inteleg perfect motivul pentru care toata lumea ‚galopeaza’ catre ele si vor sa le exploateze cat mai repede posibil, deoarece aici se afla cea mai mare rezerva de petrol brut dupa cea din Arabia Saudita. Intr-un viitor marcat de criza energetica, va fi un atu care va schimba cu adevarat situatia Canadei", a precizat James Cameron.

Reprezentantii organizatiei ecologiste Sierra Club au reamintit cu aceasta ocazie o declaratie mai veche a renumitului cineast canadian in care acesta afirma ca pentru a-si asigura "un viitor sanatos", omenirea trebuie "sa renunte cat mai repede posibil la petrol", cerandu-i, totodata, presedintelui american Barack Obama sa respinga proiectul unui oleoduct care ar fi trebuit sa transporte petrolul extras din sisturile bituminoase (roci) din provincia Alberta pana in Statele Unite.

"In loc sa permita companiei TransCanada sa construiasca oleoductul Keystone XL care traverseaza sase state, Barack Obama ar trebui sa sustina mai degraba acele investitii care ne-ar permite sa avansam catre o noua era energetica", a declarat James Cameron, citat in comunicatul emis de asociatia ecologista Sierra Club.

Exploatarile ameninta triburile amerindiene

In timpul conferintei de presa organizata in Edmonton, mai multi sefi de triburi amerindiene locale au declarat ca exploatarile de sisturi bituminoase din regiune au un impact negativ asupra sanatatii populatiei locale, afectand, totodata, o serie de activitati traditionale – pescuit, vanatoare si recoltarea fructelor de padure.

Unul dintre reprezentantii acestor triburi a lansat un apel pentru initierea unei campanii de strangere de fonduri, sustinand ca pentru a combate eficient in justitie initiativa guvernului canadian, comunitatea locala are nevoie de 15 milioane de dolari si de serviciile a 50 de avocati.

James Cameron a cerut ca amerindienii canadieni sa fie ascultati, asigurandu-i de sprijinul sau. Localnicii de pe malurile raului Athabasca "se tem sa bea apa, sa manance peste si sa isi lase copiii sa faca baie in acest rau", a explicat cineastul canadian.

Regizorul canadian James Cameron este considerat un expert in domeniul filmarilor care folosesc tehnologii revolutionare. Lungmetrajele "Avatar" si Titanic", regizate de James Cameron, reprezinta filmele cu cele mai mari incasari din istoria cinematografiei – cu 2,74 miliarde de dolari, respectiv 1,84 miliarde de dolari.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri