Laureatul premiului Nobel pentru Pace, fostul vicepresedinte american Al Gore, a recunoscut, joi la Bali, ca Statele Unite au blocat negocierile in cadrul conferintei mondiala de mediu a Natiunilor Unite, a declarat, pentru Green Report, Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii din Parlamentul Romaniei.
In discursul sau, care a fost o "bomba" in cadrul discutiilor de la Bali, Al Gore a declarat ca asteapta cu nerabdare alegerile din SUA si si-a exprimat increderea ca, peste 1040 de zile, oamenii vor schimba guvernul, dupa modelul alegerilor din Australia. Al Gore a spus, din nou, ca politica si politicienii sunt regenerabili, facand, de asemenea, aluzie la alegerile care vor urma, si ca spera ca atitudinea mai multor state americane, precum California, a peste 170 de orase si peste 150 de companii care iau masuri de protectie a mediului se va generaliza in Statele Unite.
Reprezentantul Romaniei la Bali ne-a mai relatat ca parerea generala a participantilor la conferinta este ca "Statele Unite au decis sa ramane nedecise" si ca desi au mentionat masuri de combatere a schimbarilor climatice, nu au venit in intampinarea propunerii celorlalte natiuni de limitare obligatorie a emisiilor de dioxid de carbon.
Iulian Iancu a precizat, pentru Green Report, ca Bali reprezinta primul pas in procesul de negociere si incheiere a unui acord post-Kyoto si ca statele lumii merg mai departe cu acest demers, indiferent de pozitia SUA.
Cel mai mare castig al conferintei de la Bali este, in opinia reprezentantului Romaniei in Indonezia, Fondul Global de Mediu care face parte din Clean Development Mechanism si care este, printre altele, finantat cu 2% din piata certificatelor de carbon. Acest fond va fi folosit pentru ajutorarea tarilor in curs de dezvoltare pentru a se adapta la schimbarile climatice.
La polul opus de Statele Unite se afla Germania, ne-a spus Iulian Iancu, care este tara cu cel mai bun program de combatere a schimbarilor climatice, program ce abordeaza probleme de la reducerea emisiilor pana la managementul inteligent al cladirilor. "Este un exemplu foatre bun si pentru Romania", a declarat presedintele Comisiei pentru Industrii din Parlament, care a adaugat ca este mult de muncit pentru a realiza ce si-a propus Germania, cu atat mai mult cu cat Romania nu si-a finalizat nici strategia energetica.
Cu ocazia conferintei de la Bali, laureatul premiului Nobel pentru pace, Rajendra Pachauri, seful IPCC, a fost invitat de catre reprezentantul Romaniei la noi in tara. Acesta va participa, in iunie 2008, la un forum regional care va alea loc la Neptun si la care vor participa 600 de reprezentanti din Europa Centrala si de Sud-Est, dar si din tari precum Brazilia, India sau China. Forumul este organizat de filiala din Romania a Consiliului Mondial de Energie, condusa de Iulian Iancu.
Foto: Green Report
Pentru fisierul audio va rugam sa contactati Green Report