Italia

Text de Oana Neneciu

Prioritatile Italiei in sectorul energetic sunt relationate strict de asigurarea furnizarii energiei, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si asigurarea competitivitatii in sectorul energetic. In momentul de fata, energiile regenerabile si eficientizarea consumului reprezinta instrumentele-cheie pentru rezolvarea simultana a tuturor celor trei.

Astfel, Italia are de atins tinta de 6,5% emisii poluante reduse, tinta asumata prin semnarea Protocolului de la Kyoto si obiectivul national de 22% electricitate din surse regenerabile din consumul total pana in 2010.

Principala unealta pentru sustinerea energiei regenerabile va ramane in continuare mecanismul certificatelor verzi. In paralel, schema de subventionare a sistemelor fotovoltaice si eficientizarea consumului la cladirile noi vor contribui la accelerarea cresterii procentului de energie regenerabila.

Un alt mecanism, denumit "Certificatele Albe", este, de asemenea, folosit in Italia pentru sustinerea eficientei energetice si pentru reducerea consumului.

In ceea ce priveste sectorul de constructii, guvernul italian a considerat necesara interventia pentru reducerea substantiala a consumului de energie. Astfel, in toate noile cladiri, cel putin 50% din necesarul de energie anual pentru producerea apei calde trebuie asigurat de surse regenerabile. Tinta este redusa la 20% in cazul cladirilor localizate in zone istorice.

Pentru favorizarea reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera, Italia a stabilit un Fond de Rotatie, de 200 de milioane de euro pe an, intre 2007 si 2009, pentru sustinerea unui numar de actiuni prioritare, cum ar fi construirea de microcentrale de cogenerare de inalta performanta pentru electricitate si generare de caldura, dar si utilizarea de energie regenerabila.

Italia a stabilit o cooperare bilaterala in ceea ce priveste energiile regenerabile cu China, tarile balcanice si SUA pentru cercetarea si dezvoltarea tehnologiilor de energie curata si aplicabilitatea lor.

In 2002, Italia a lansat Initiativa Type II "Programul Mediteraneean pentru Energie Regenerabila", cu scopul de a promova energiile regenerabile in regiunea mediteraneeana, iar in 2006 a lansat Parteneriatul International pentru Bioenergie pentru promovarea utilizarii sustenabile a biomasei si biocombustibililor la nivel mondial.

Institutiile guvernamentale care se ocupa de problemele de mediu in Italia sunt Ministerul Ecologiei, Ministerul Culturii si Calitatii Mediului, Consiliul National pentru Cercetare si Ministerul pentru Coordonarea Cercetarilor Stiintifice si Tehnologice.

Dintre speciile de mamifere care se gasesc in Italia, 10 sunt pe cale de disparitie, dar si 7 specii de pasari si 202 specii de plante.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri