Irlanda, prima țară care stopează investițiile în combustibilii fosili

Irlanda a făcut istorie prin aprobarea unui proiect de lege care oprește toate investițiile în cărbune și petrol. Noul proiect de lege a fost votat cu 90 de voturi pentru  și 53 împotrivă, potrivit World Economic Forum. 

Sistemul politic irlandez recunoaște, în cele din urmă, ceea ce majoritatea covârșitoare a oamenilor știu deja: pentru a avea o șansă în luptă pentru combaterea schimbările climatice catastrofale trebuie să elimine treptat combustibilii fosili și pentru să oprim creșterea industriei care conduce această criză”, a declarat Eamonn Meehan, directorul executiv al fundației Trócaire.

Proiectul de lege a fost introdus de către deputatul Thomas Pringle, iar acum urmează să fie examinate de către un comitet financiar pentru ca mai apoi să poată fi transformat în lege în următoarele câteva luni. O dată adoăptat, Irlanda va deveni prima națiune care elimina definitiv fonduri pentru sursele de combustibili fosili.

Impact asupra mediului

Deși gestul irlandezilor nu va avea în mod necesar un efect major asupra mediului, decizia este un reper pentru țările care doresc să-și consolideze poziția împotriva schimbărilor climatice și-și arate sprijinul pentru energia din surse regenerabile.

Decizia Irlandei reprezintă în fapt cea mai agresivă mișcare luată împotriva combustibililor fosili până în prezent, dar guvernul nu este cu siguranță singură în eforturile sale de a avansa către surse curate de energie.

Până în decembrie 2016, Divest Invest Initiative  a adunat deja 5,2 trilionae de dolari în promisiuni decapitalizare a combustibililor fosili din 76 de țări.

Norvegia și-a stabilit, de asemenea, un obiectiv național de a deveni o țară neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030, în timp ce China a anunțat închiderea a 104 proiecte pe bază de cărbune din 13 de provincii.

În mod colectiv, aceste inițiative ar putea face o diferență reală în efortul de a aborda schimbările climatice.

spot_img

Ultimele știri