IPS Bartolomeu Anania sustine interzicerea cianurilor in minerit

IPS Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, profesorul Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, si regizorul Cristian Mungiu sunt doar cativa dintre semnatarii unei scrisori deschise care fac apel la membrii Camerei Deputatilor sa voteze interzicerea cianurilor in minerit. 20 de reprezentanti ai domeniilor cultural, artistic, relogios si stiintific considera ca interzicerea cianurii in minerit trebuie sa devina o prioritate in problematica de mediu din Romania, iar partidele parlamentare pot contribui direct la aceasta.

In Romania, in acest moment, nicio operatiune miniera nu utilizeaza cianura in procesul de extragere a aurului si argintului, astfel interzicerea cianurii in sectorul minier nu are consecinte sociale si economice. Insa, semnatarii scrisorii atrag atentia asupra faptului ca zonele miniere in care s-a utilizat cianura in trecut sunt permanent expuse pericolului acestei substante extrem de toxice pentru oameni si mediu. In Baia Mare a avut loc binecunoscutul accident cu cianura din anul 2000 – numit „Cernobalul acvatic” – cand mii de tone de peste au murit in raurile Tisa si Dunare din cauza unei scurgeri de cianuri de la mina Aurul, detinuta de compania australiana Esmeralda. 99.000 m cubi de ape reziduale cu cianuri s-au revarsat din lacul de decantare al minei si au produs cel mai mare dezastru ecologic din Europa din ultimul deceniu. Cu peste 25 de accidente si deversari majore in intreaga lume intre 1998-2006, este din ce in ce mai evident ca cianura prezinta un pericol continuu pentru mediul inconjurator pe durata a zeci de ani.

Pe pagina de Internet a Coalitiei Romania fara Cianuri, s-au inregistrat pana in prezent 8.300 de persoane si-au exprimat sustinerea pentru votarea interzicerii cianurilor in minerit.

Cei 20 de semnatari ai scrisorii sunt: Inalt Preasfintia Sa Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, printul Serban Cantacuzino, presedinte al Pro Patrimoniu Trust, profesorul Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, profesorul Ioan Piso, director al Muzeului National de Istorie a Transilvaniei, Nicolae Ratiu, chairman al Ratiu Foundation, Hanno Höfer, egizor, producator, Cristian Mungiu, regizor, producator, Anamaria Marinca, actrita, Florian Chilian, muzician, Gianina Corondan, om de televiziune, Zoltan Toth, muzician, Ioan Buteanu, poet si scriitor, Mircea Toma, jurnalist, Liviu Mihaiu, jurnalist, Florin Piersic Jr., regizor, scenarist, actor, Mihai Morar, om de radio, Mihai Dan Iordache, muzician, Mihnea Blidariu, muzician, Mihai Vakulovski, scriitor, fondator al revistei Tiuk, Alexandru Vakulovski, scriitor, cofondator al revistei Tiuk.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri