Investitorii straini asteapta liberalizarea sectorului energetic din Romania

Companiile straine raman interesate sa investeasca in constructia de centrale electrice in diverse tari, de exemplu Romania, insa guvernele trebuie sa arate un angajament real pentru liberalizarea pietelor inainte ca investitorii sa asigure finantarea, potrivit unei analize Reuters, citata de Mediafax.

Dupa decenii in care nu s-a investit in productia de energie, aceste state trebuie sa isi impulsioneze capacitatea de generare pentru a acoperi cererea locala si eventual pentru a sprijini cresterea economica prin exporturi. Provocarea este, insa, renuntarea la controlul statului in sectorul productiei, folosit timp indelungat ca metoda de limitare a preturilor si asigurare a stabilitatii sociale.

Companiile straine au luat in vizor toate tarile din Balcani, dar pentru multi Romania ofera cele mai multe oportunitati, din cauza localizarii strategice si a unei piete cu potential important de crestere.

Romania intentioneaza sa-si modernizeze capacitatile de productie de energie, detinute in cea mai mare parte de stat, dupa ani de intarzieri repetate, dar acest lucru va fi posibil doar cu ajutorul investitiilor straine.

"Sunt putine tari in regiune care au aceleasi avantaje ca Romania. Tara dispune de propriul petrol, gaz, carbune, potential enorm pentru energie regenerabila si este localizata strategic in regiune cu legaturi la alte piete. Exista, insa, un climat prietenos pentru investitori in Romania in acest moment? Din pacate nu", considera Frank Hajdinjak, seful diviziei din Romania a E.ON.

Cererea va depasi productia in urmatorii ani

Aceasta situatie nu a oprit venirea unor companii, dar analistii si investitorii considera ca pentru a atrage un flux constant de fonduri guvernele trebuie sa creasca transparenta preturilor, sa grabeasca aprobarea proiectelor si sa clarifice incertitudinile legislative.

"Companiile pot amana proiecte cateva luni si ar putea dura mai mult pana sa acopere costurile, dar nevoia de dezvoltare a infrastructurii in regiune este atat de mare incat vor continua", a afirmat Michael LaBelle, analist independent pe domeniul energetic.

Pietele mari si resursele bogate au atras investitorii in Balcani, unde cererea este estimata sa depaseasca productia in urmatorii ani.

Romania negociaza contracte de 3 miliarde de euro

Romania negociaza in prezent parteneriate public-private in valoare de circa trei miliarde de euro, potrivit ministrului Economiei, Adriean Videanu, suplimentar fata de pregatirile pentru constructia a doua noi reactoare nucleare. Singura centrala nucleara din Romania se afla la Cernavoda, iar cele doua reactoare au asigurat 21% din necesarul de electricitate al tarii in 2009. Autoritatile intentioneaza sa construiasca la Cernavoda alte doua reactoare.

Intre investitorii interesati de dezvoltarea de proiecte in Romania se numara Enel, CEZ, GDF Suez, AES Corporation, China National Electric Equipment Corporation si compania japoneza Itochu.

Romania vrea sa obtina 1-2 miliarde de euro si din vanzarea sau listarea, in 2010 si 2011, a pachetelor minoritare la companiile energetice. Bulgaria atrage, de asemenea, un interes considerabil in domeniul energiei regenerabile, potrivit analizei Reuters, ca urmare a programelor de sprijinire a proiectelor.

CEZ construieste un parc eolian de un miliard de euro in sudul Romaniei, iar Iberdrola Renovables a anuntat ca va opera in Romania cel mai mare parc eolian din lume pna in 2017. Si alte state balcanice spera sa atraga fonduri in domeniul energiei, noteaza Reuters.

Serbia cauta parteneri strategici pentru a investi noua miliarde de euro in diferite proiecte energetice in urmatorii cinci ani, in timp ce Bosnia-Hertegovina a anuntat ca vrea sa atraga fonduri de 2,2 miliarde de dolari pentru sectorul energetic.

In Albania, compania austriaca EVN si norvegienii de la Statkraft vor construi trei hidrocentrale in valoare de 950 de miloane de euro, dupa ce premierul a invitat companiile straine sa dezvolte proiecte in domeniu.

spot_img

Ultimele știri