Investitiile imobiliare in parcuri nu pot fi oprite daca avizul de mediu a fost acordat

Investitiile imobiliare in unele parcuri, pentru care exista avize de mediu si de constructie emise pana la data aprobarii amendamentului la OUG nr. 114/2007, nu vor putea fi oprite, pentru ca Legea nu functioneaza retroactiv, a declarat, miercuri, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, cu prilejul unui forum pe teme de mediu.

"Dupa aparitia OUG nr. 114/2007 niciun act succesiv de autorizatie de constructie nu va putea fi emis de Minister pentru ca este ilegal", a precizat el.

Potrivit amendamentului, schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi, gradini zoologice, gradini botanice, parcuri dendrologice sau prevazute astfel in documentatiile de urbanism, este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora.

Ministrul a explicat, miercuri, necesitatea reglementarii exprese a destinatiei terenurilor pe care functioneaza gradini zoologice, botanice sau parcuri dendrologice prin faptul ca multe autoritati locale renunta la acestea pentru ca terenurile sa fie folosite in alte scopuri recreative decat spatiile verzi.

Potrivit lui Korodi, declarand de utilitate publica aceste terenuri si blocand aceste intentii, exista garantia ca ele nu vor fi scoase din circuitul spatiilor verzi si vor apartine permanent publicului.

"Pot exista unele gradini zoologice unde, daca nu se intrunesc conditiile optime pentru tinerea animalelor, acestea pot fi reduse, modificate sau reorientate, insa terenurile nu vor putea fi scoase din circuitul spatiilor verzi", a subliniat Korodi.

El a precizat ca in cazul in care animalele dintr-o gradina zoologica vor fi relocate, terenul va trebui sa ramana ca spatiu verde permanent, putand sa fie transformat in gradina botanica sau amenajat ca spatiu recreativ, insa nu poate fi folosit in alte scopuri.

"Deci, terenurile nu vor putea fi folosite in scopuri imobiliare, caci rechinii stau de veghe in fiecare oras", a subliniat Korodi.

In opinia sa, se justifica aceste prevederi legislative exprese pentru ca vorbim de suprafete aflate in zone administrative foarte importante ale oraselor unde oamenii obisnuiesc sa se duca.

"Daca acolo ne vom trezi cu parcuri industriale, cu parcuri de case de locuit nu cred ca este un beneficiu mai ales in conditiile in care orasele nu au necesarul de spatiu verde prevazut (26 mp pe cap de locuitor – n.r.) iar o chestie de genul asta poate fi o problema foarte serioasa pentru localitatea respectiva", a adaugat Korodi.

In prezent, in Romania exista 41 de gradini zoologice, din care 32 gradini zoologice propriu-zise, sase acvarii publice, un delfinariu si trei terarii. Din numarul total de gradini zoologice, 28 sunt in proprietatea autoritatilor publice locale, iar 13 sunt detinute de Muzee de Stiintele Naturii si de catre proprietarii privati.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri