Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Investiţie de 1,2 miliarde de euro la Combinatul Siderurgic de la Galaţi, care va deveni neutru din punctul de vedere al emisiilor de CO2

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunţat o investiţie de 1,2 miliarde de euro la Combinatul Siderurgic de la Galaţi, deţinut în prezent de compania Liberty, pentru următorii cinci ani, acesta urmând să devină neutru din punctul de vedere al emisiilor de CO2 până în 2030.

„Vorbim de o investiţie mare, vorbim de o investiţie care ar trebui să transforme Combinatul Siderurgic de la Galaţi până în 2030 neutru din punct de vedere al emisiilor de CO2. Va începe o investiţie care va utiliza gazul, ulterior se va folosi hidrogenul. Practic, vom fi pionierii siderurgiei verzi din Europa şi sunt convins că în urma acestei investiţii competitivitatea siderurgiei din Galaţi va deveni de neurmat de către alţii sau de urmat dacă se poate. Îmi doresc ca această investiţie să fie numai pentru Galaţi, dar să fie şi pentru România un exemplu, un exemplu de cum se poate ca utilizând fondurile din Green Deal, fondurile private, fondurile băncilor să putem construi ceva să rămână urmaşilor noştri”, a declarat ministrul Economiei, potrivit News.ro.

Premierul Ludovic Orban a afirmat că Guvernul va fi gata să se lanseze în parteneriate care să susţină investiţii extrem de importante pentru dezvoltarea economiei româneşti.

„Echipa care deţine şi conduce combinatul de la Galaţi face nişte paşi extrem de îndrăzneţi, asumându-şi obiectivul de a transforma combinatul de la Galaţi în ce se numeşte combinat verde, adică combinat neutral din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon. Drumul pe care a pornit combinatul este un drum sinuos, un drum care va necesita foarte multe investiţii şi o spun din capul locului că aşa cum până acuma Guvernul pe care îl conduc a fost extrem de deschis la o colaborare în beneficiul reciproc şi de acum înainte Guvernul va fi gata să se lanseze în parteneriate care să susţină aceste investiţii extrem de importante pentru dezvoltarea economiei româneşti”, a spus premierul.

Sanjeev Gupta, Președintele Executiv al Alianței G.F.G. care include Liberty Steel Group a spus, la rândul său, că doreşte să transforme Liberty Galaţi în prima unitate GreenSteel din Europa continentală.

„Este foarte încurajator să vedem un sprijin local atât de puternic, unit cu noi, pentru a face din Galați pilotul GREENSTEEL în Europa. Nu am nicio îndoială că acest proiect va avea un mare succes și va pune Galațiul pe hartă, nu doar în Europa, ci la nivel global, ca o unitate de fabricare a oțelui cu conținut scăzut de carbon, durabil, pentru o nouă epocă, construită pentru generațiile următoare”, a spus Sanjeev Gupta.

Planul G.F.G. este să implementeze tehnologii moderne de fabricare a oțelului, în scopul reducerii semnificative a emisiilor directe de CO2, sporirii utilizării resurselor energetice cu emisii reduse de carbon și creării unei mai mari flexibilități și competitivități a operațiunilor.

GREENSTEEL este oțelul obținut prin retopirea fierului vechi sau prin topirea fierului redus direct (DRI) produs pe bază de gaz metan (tranziție către hidrogen). Fierul vechi și /sau DRI este topit în cuptoare cu arc electric alimentate, acolo unde e posibil, prin tehnologii cu emisii scăzute sau cu energie regenerabilă, pentru a obține produse din oțel de înaltă calitate.

Planurile de investiții GREENSTEEL ale Alianței GFG includ:

  1. O instalație pentru obținerea Fierului Redus Direct (DRI) cu o capacitate de 2,5 milioane de tone. Acest echipament DRI, care va folosi inițial gaz metan, va trece ulterior la utilizarea hidrogenului, pe măsură ce tehnologia de producție cu hidrogen devine mai rentabilă.
  2. Două Cuptoare cu Arc Electric, din care unul va fi dedicat pentru turnarea bramelor pentru renumitul laminor de tablă groasă de la Galați, iar celălalt pentru a turna direct producția de rulouri laminate la cald, o tehnologie de ultimă generație și foarte competitivă. Cuptoarele cu Arc Electric vor reduce emisiile de CO2 pe tona de oțel produs cu până la 80%, aceste emisii scăzând până la niveluri aproape de zero odată ce instalația DRI va fi alimentată cu hidrogen. Aceasta va face din Galați primul combinat siderurgic cu flux primar al G.F.G. din Europa, aflat pe calea de a deveni neutru de carbon până în 2030.
  3. Extinderea capacității de producție către 4 milioane de tone de oțel lichid pe an.
spot_img

Ultimele știri