Intreprinderile private, energia si infrastructura, prioritatile BERD pentru Romania

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat luni ca a adoptat o noua strategie pentru Romania, in care isi fixeaza prioritatile pentru urmatorii trei ani, potrivit unui comunicat publicat pe pagina de Internet a institutiei financiare internationale.

Potrivit acestei strategii, in urmatoarea perioada BERD se va concentra in Romania pe companiile din sectorul privat, energie si infrastructura pentru a putea veni in sprijinul ramurii productive a economiei si a asista Romania pentru a putea maximiza beneficiile care decurg din statutul de tara membra a Uniunii Europene. In consecinta, in perioada imediat urmatoare a strategiei, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare se va concentra asupra prioritatilor enuntate mai jos.

In sectorul intreprinderilor private, BERD se va axa indeosebi pe concurenta ca si dezvoltare in Romania si pe plan international. Banca va acorda o atentie speciala dezvoltarii activitatilor de afaceri in regiunile mai putin dezvoltate din Romania in vederea promovarii integrarii regionale. Piata unica a Uniunii Europene si concurenta Asiei reprezinta provocari pentru sectorul privat din Romania.

BERD va ajuta sectorul privat sa le faca fata prin intermediul finantarii si expertizei. Banca va diversifica gama de produse de finantare in sensul includerii mai multor instrumente cu grad ridicat de risc si isi va spori eforturile de acordare de imprumuturi in moneda locala debitorilor care vor genera venituri in moneda locala. De asemenea, vor fi create instrumente financiare, cum ar fi linii de credit dedicate, care utilizeaza fonduri UE post-aderare, pentru a veni in sprijinul activitatilor locale de In sectorul energetic, BERD va continua sa investeasca in sectoarele public si privat in domeniul producerii, transmiterii si distributiei energiei, si va continua, totodata, dialogul politic in scopul promovarii reformei corespunzatoare a cadrului reglementativ si institutional in concordanta cu Directivele UE si cu strategia energetica guvernamentala recent aprobata. In plus, BERD considera ca este necesar sa se investeasca in modernizarea si reabilitarea capacitatilor de producere a energiei electrice, mai ales a centralelor electrice. In cadrul Initiativei Bancii privind Energia Durabila, vor fi promovate proiecte de eficienta energetica si energie regenerabila. Banca va contribui la rezolvarea problemei intensitatii energetice mari a Romaniei (care afecteaza negativ competitivitatea economiei) prin promovarea proiectelor de eficienta energetica pentru industrie si sectorul rezidential.

In ceea ce priveste infrastructura, BERD intentioneaza sa sprijine imbunatatirea infrastructurii in Romania, in special in sectorul transporturilor, pentru a asigura o cooperare regionala mai intensa, amplificarea schimburilor comerciale si utilizarea avantajelor Pietei Unice. Aceasta include cresterea capacitatii administrative de structurare a PPP-urilor si sustinerea capitalului sectorului privat in proiecte cheie de infrastructura de transport care vor duce la cresterea dezvoltarii economice. Pe langa aceasta, Banca isi va continua activitatile in sectorul municipal in intreaga tara, avand in vedere in special oportunitatile oferite de fondurile europene structurale si de coeziune post-aderare. Se va acorda o atentie deosebita municipalitatilor mai mici. Banca va continua sa acorde imprumuturi directe pe baza comerciala companiilor regionale de alimentare cu apa si tratare a apelor uzate in vederea modernizarii si dezvoltarii capacitatilor acestora, precum si municipalitatilor pentru tranzactii privind transportul urban si drumurile regionale, eficienta energetica si deseurile solide.

Pe perioada strategiei, Banca va continua sa colaboreze strans cu Guvernul, Uniunea Europeana si Banca Europeana de Investitii (inclusiv prin initiativa comuna JASPERS) in vederea facilitarii si utilizarii corespunzatoare a Fondurilor Structurale si de Coeziune in cadrul Agendei UE.

Banca va continua sa se asigure ca toate operatiunile BERD in Romania respecta principii bancare sanatoase, au impact asupra tranzitiei, sunt complementare, sunt in conformitate cu procedurile de mediu ale Bancii si incorporeaza, acolo unde este cazul, Planuri de Actiuni de Mediu pentru a ajuta totodata tara sa indeplineasca obiectivele privind acquis-ul comunitar de mediu.

BERD a fost infiintata in 1991 in scopul sprijinirii tranzitiei fostelor tari comuniste din Europa de Est si URSS spre democratie, multipartidism si economie de piata. BERD este cel mai mare investitor institutional din Romania, care a investit 3,54 miliarde de euro in 248 de proiecte (pana la sfarsitului lunii decembrie 2007). In colaborare cu numerosii sai parteneri, banca a mobilizat peste 6,5 miliarde de euro pentru proiecte realizate in Romania.

In decursul perioadei de aplicare a ultimei strategii (din decembrie 2005), portofoliul Bancii s-a imbogatit cu noi operatiuni de afaceri in valoare de 601 milioane euro, suma investita in 58 de proiecte noi (inclusiv proiecte regionale). Cresterea portofoliului inregistrata in ultimii doi ani a fost de 22 la suta, din care cea mai mare parte in sectorul privat, si s-au inregistrat si cateva investitii inovatoare in plasamente in actiuni.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri