Interviu in exclusivitate cu Jeremy Rifkin: Taxati productia de carne!

Green Report va publica in urmatorul numar un interviu in exclusivitate cu Jeremy Rifkin, "inventatorul" conceptului "A Treia Revolutie Industriala". Rifkin este presedintele Fundatiei pentru Trenduri Economice din SUA si consilier pe probleme de mediu pe langa Comisia Europeana. El este autor a 17 carti despre impactul schimbarilor tehnologice si stiintifice asupra economiei, fortei de munca, societatii si mediului. Cartile sale au fost traduse in peste 30 de limbi si sunt folosite in sute de universitati, corporatii si agentii guvernamentale din toata lumea.

Despre "Visul European" si realitatea europeana

Raul Cazan: Dincolo de Visul European, as dori sa vorbim si despre realitatea europeana. La Saptamana Verde de la Bruxelles am avut sansa sa il ascult pe europarlamentarul Anders Wijkman membru al comisiei de mediu a PE. La randu-i, Wijkman a subliniat ca " in acest moment Europa are nevoie de o abordare integrata, holistica, prin care sa regandim modul in care suntem organizati, dar si modul in care facem business". Comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas, a declarat foarte ritos ca productia si consumul nu sunt sustenabile inca in UE, situatia nu e prea roz…

Jeremy Rifkin: Intr-adevar, nu e. Dar visul este despre cum ai vrea sa fie, despre cum vrei sa fii tu insuti, iar vestea buna e ca macar incepand sa gandesti la ce vrei sa devii atunci o vei si face. Da, este inca o prapastie intre a visa si a construi realitatea.

Care sunt pasii, care sunt termenele pentru a ajunge acolo?

Cred ca acesta este motivul pentru care sunt atat de dur in problema energiei nucleare si a carbunelui pentru ca am convingerea ca voi (romanii n.n.) aveti un potential urias aici, trebuie sa va miscati repede cu energiile regenerabile, aveti suficiente surse hidro pentru a produce multa energie, aveti soare, aveti vant, aveti tot ce va trebuie.

Ceea ce trebuie sa faca Romania acum este sa adune intr-un singur loc societatea civila si sectorul business, iar generatia tanara sa imbratiseze A Treia Revolutie.

Romania are 21 de milioane de oameni, e un mare elefant. Incepeti, naibii, sa puneti tara asta in miscare.

Comercializarea emisiilor de carbon

Cred ca schemele de comercializare a carbonului sunt o parte a solutiei, dar daca cineva crede ca aceasta este singura solutie trebuie sa glumeasca. Schemele de comercializare nu fac decat sa ne castige putin timp si sa stabileasca niste standarde. Stiti care este valoarea reala a comercializarii carbonului? E un credit pentru a invata, un credit care permite oamenilor sa inteleaga de fiecare data cand faci ceva, acel lucru afecteaza padurile virgine sau alte locuri. Realizezi ca atunci cand faci ceva, afectezi pe ceilalti. Este un process de invatare. Oamenii chiar incep sa integreze in mintile lor ca tot ceea ce fac are impact asupra tuturor celorlalti. Acesta este de fapt cel mai mare beneficiu pe care il ofera, sa arate ca suntem responsabili pentru cei din jurul nostrum.

Vorbind despre comercializarea carbonului din present, repet, e o mica parte din ceea ce trebuie sa facem. Ceea ce intr-adevar trebuie facut este sa taxam carbonul, cerealele cu care hranim animalele, productia de carne – cea de a doua mare cauza a incalzirii globale. Nimeni nu vorbeste despre asta!

Prima cauza sunt cladirile, a treia cauza este transportul. Niciun politician nu aminteste nimic despre asta.
Daca pana acum am taxat masinile si petrolul, de acum inainte vom taxa carnea!

Interviul integral il puteti citi in editia din luna iulie a revistei Green Report

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri