Intel Challenge Europe 2011: Studentii romani s-au luptat de la egal la egal cu reprezentantii universitatilor europene de renume

O importanta competitie de antreprenoriat pentru studenti a avut loc in perioada 27-29 septembrie, la Sopot, in Polonia. Intel Challenge Europe, ajunsa acum la a sasea editie, a adunat anul acesta 28 de echipe si 63 de studenti din 13 tari. Printre acestea s-au aflat si doua echipe care au reprezentat cu mandrie Romania – Alapago si CleverTaxi plus o a treia, din Danemarca, in a carei componenta se afla de asemenea un roman – DobreTech.

Bineinteles, au fost prezentate si proiecte tehnologice care ajuta la protectia mediului. In randurile de mai jos, o scurta trecere in revista a proiectelor cu care au venit studentii romani la competitia Intel si castigatorii fazei pe Europa a acesteia.

In primul rand trebuie precizat ca toate proiectele studentilor de la competitia Intel Challenge Europe trebuie sa propuna utilizarea tehnologiei pentru a-si atinge scopul. Studentii de la universitatile europene si-au inscris proiectele pana in mai, anul acesta, iar juriul Intel le-a ales pe cele mai interesante. Castigatorii competitiei au primit cecuri in valoare de 20.000 de euro (locul I) respectiv 10.000 de euro (locul II) pentru a-si dezvolta afacerea, plus o calatorie la Universitatea Berkley, in California, unde se vor lupta, in competitia globala Intel, cu alte 50 de echipe din intreaga lume.

Energie solara pentru toate buzunarele

Heliomobil este numele unui proiect al unor studenti de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie. Prin el, tinerii ofera solutii de ordin tehnologic pentru utilizarea sistemelor care capteaza energia solara. Elementul inedit al acestui proiect este reprezentat de faptul ca reduce costurile unui astfel de sistem solar de pana la zece ori.

„Vrem sa aducem energia solara concentrata mai aproape de utilizatorul obisnuit. In loc sa folosim mai multe panouri solare de 15.000 de dolari, folosim niste oglinzi pentru a atrage soarele care costa 1.500 de dolari. Costurile scad, fiind vorba de o zecime din costul obisnuit, pentru aceeasi cantitate de energie. Noi incercam sa proiectam aceste oglinzi astfel incat oamenii sa si le poata permite. Avem deja prototipuri care functioneaza. Urmatorul pas este productia in serie, si cautam banii necesari pentru dezvoltare”, a declarat, pentru Green-report.ro Sean J. Cheng, student la Cambridge, si unul dintre cei care sta in spatele acestui interesant proiect.

Romania a fost reprezentata de doua echipe la Intel Challenge Europe, cu un proiect care s-a referit la amenintarile informatice si un altul care propune o schimbare a modului in care comandam taxiurile. Un al treilea proiect in care este implicat un roman, alaturi de un partener din Danemarca, ofera protectie electronica pentru motoarele electrice, reducand costuri, salvand energie si resurse importante precum cuprul folosit la rebobinare. Cele trei nu au ajuns in finala Intel, insa doar faptul ca au fost selectionate in aceasta competitie este o mare realizare pentru tinerii studenti romani.

Cristian Lungu si Toma Simion, doi studenti de la Universitatea din Cluj au venit la Intel Challenge Europe cu „Alapago” – o platforma pentru vizualizarea in timp real, pe regiuni, a raspandirii virusilor informatici. Serviciul este deja functional, are nevoie doar de mici imbunatatiri, si ofera harti in timp real si analize relevante ale amenintarilor informatice, pentru utilizatorii obisnuiti  precum si pentru autoritati sau companii private.

„In esenta, capteaza informatii de la mai multi utilizatori pentru a realiza o statistica in timp real  a eficientei sau performantei antivitrusilor”, a declarat Cristian Lungu, CEO-ul Xetten Alapago Inc.

Tinerii studenti nu au fost deloc dezamagiti de faptul ca nu a ajuns in finala Intel deoarece „ne-am facut unele conexiuni si speram sa colaboram cu cei pe care i-am intalnit acolo”, a mai spus Cristian Lungu.

CleverTaxi este numele celui de-al doilea proiect al unei echipe de studenti romani. Acesta are ca scop schimbarea din temelii a modului in care comandam taxiurile, astfel incat salvam nu doar timpul petrecut la telefon in asteptare, cat si energia consumata (plus combustibilul) prin modul ineficient in care sunt comandate taxiurile in prezent. Prin acest sistem, sunt inlaturate si barierele lingvistice, o problema intalnita atunci cand comandam un taxi in strainatate, oferind cel mai apropiat si ieftin taxi oriunde s-ar afla cel care il comanda.

„Este vorba despre un sistem automatizat prin internet, pentru comandarea taxiului, fara utilizarea telefonului. Este o abordare noua, care ne da sanse foarte mari la piata internationala. Avem deja si un client platitor in Romania. Cine vrea sa incerce, exista aplicatia si pe Android Market”, a declarat Mihai Rotaru, CEO CleverTaxi.

El a mai spus ca „sistemul ofera si o eficientizare a traseului taxiurilor prin oras, deci o economie de combustibil si mai putina poluare, ceea ce este bine pentru mediul inconjurator”, a spus Alex Dumitru, CTO Clever Taxi.

DobreTech este cel de-al treilea proiect de la Intel Challenge Europe, in care a fost implicat un roman, doar ca a reprezentat o alta tara – Danemarca.
Dumitru, tatal lui Alex Dobre, a inventat inca din anii `90 un dispozitiv pe care fiul sau il promoveaza acum prin intermediul DobreTech. Este vorba despre un dispozitiv electronic pentru protejarea, monitorizarea si controlarea motoarelor electrice. Proiectul este important pentru ca, in prezent, motoarele electrice se strica din cauza protectiei ineficiente. Cand se intampla asta, fabricile isi opresc productia si pierd timp plus bani – mii de euro pe ora daca productia se opreste din aceasta cauza.

Un motor defect dauneaza si mediului inconjurator. Si asta pentru ca motoarele folosesc unul dintre cele mai importante metale ale planetei – cuprul.
„Cand un motor se strica trebuie sa fie rebobinat, prin urmare in acest proces trebuie folosite cantitati importante de cupru. De asemenea, este irosita si multa energie electrica deoarece nu mai poate produce”, a declarat, pentru Green-report.ro, Alex Dobre, din cadrul DobreTech.

Compania are o echipa internationala, formata din Alex Dobre – Romania si Mads Ellegaard, din Danemarca. Amandoi sunt studenti la Universitatea de Afaceri din Copenhaga. In plus, echipa mai are in componenta doi ingineri experti in microelectronice si telecomunicatii – unul din SUA si celalalt din Germania.

Intel Challenge Europe 2011 a fost castigata insa de alte echipe (cate doua pentru locul I, respectiv II). In randurile de mai jos, o scurta prezentare a acestora.

Locul I – Bucky”o”Zun, o echipa de tinere studente din Germania, este una dintre castigatoarele competitiei Intel Challenge Europe 2011. Cele doua au gasit o solutie tehnologica, folosind chimia,  prin care protejeaza oamenii intr-un procent de 99,99% impotriva razelor ultraviolete, prevenind astfel cancerul de piele sau reusind sa extinda durata de viata a materialelor.

Locul I – Photo – Genie este un proiect prin care doi tineri studenti din Israel au creat un program care modifica instantaneu o fotografie a unui subiect, transformand-o intr-o imagine mai buna, dar pastrand in acelasi timp senzatia ca este reala, nu modificata. Si asta fara a utiliza un program de editare video, asa cum facem in prezent, ci doar aplicatia lor.

Locul II – NeurOn este un proiect al unor studenti polonezi prin care dispozitivele elctronice pot fi controlate cu ajutorul undelor cerebrale. Foloseste un software si o casca ce se aseaza pe capul unei persoane si, cu ajutorul lor, gandurile subiectului pot conduce un aparat electronic, crea muzica sau arta.

Locul II – WeDecide – Smart Group Decisions este un proiect al unor studenti din Danemarca. Prin acesta comunitatile isi pot impartasi online intelepciunea, cunostintele colective, ceea ce ajuta la adoptarea rapida a unor decizii transparente.

Toate echipele de studenti care au participat la aceasta competitie provin din universitati de renume de pe intregul continent european. Ele si-au inscris proiectele alaturi de un plan de afaceri in luna mai, anul acesta. Fiecare dintre proiecte a fost analizat in tara sa de un juriu competent ce provine din mediul academic, cel de antreprenoriat, precum si din domeniul tehnologiei. Juriul a ales cele mai bune idei de antreprenoriat cu potential de a crea noi industrii sau care ar putea sa ajute comunitatile locale.

Echipele cu cele mai bune proiecte au fost invitate sa participe la finala Intel Challenge Europe, care s-a desfasurat, anul acesta, in Sopot, Polonia.
Castigatorii din Polonia vor reprezenta Europa la finala Intel Global Challenge, care va avea loc in luna noiembrie in Berkley, California.

Foto & text: Florin Tulbure

spot_img

Ultimele știri