Insula Madagascar, paradisul african care lupta pentru supravietuire

Specificul si unicitatea Insulei Madagascar rezida in cele 13.000 de specii de plante si animale care nu mai pot fi gasite nicaieri in alta parte a lumii. Pentru unele dintre acestea, amenintate de incalzirea globala si de distrugerea habitatelor, cercetatorii incearca sa gaseasca solutii care sa contribuie la conservarea lor.
Potrivit ultimelor esti¬mari, aproximativ jumatate din speciile de plante si trei sferturi din cele de vertebrate cunoscute in lume reprezinta specii endemice, concentrate in anumite zone ale lumii. Aceste locuri acopera circa 2,3 procente din suprafata lumii. Unul din aceste puncte de „biodiversitate concentrata" este Insula Madagascar, din Oceanul Indian.

90% din reptile, amfibieni si mamifere sunt specii endemice

Cercetarile realizate pe parcursul mai multor decenii au scos la iveala faptul ca insula desprinsa de continentul african in urma cu 160 de milioane de ani adaposteste aproximativ 13.000 de specii de plante si animale care nu mai pot fi gasite in alt loc din lume.

Potrivit oamenilor de stiinta, acestea reprezinta 80% din totalul speciilor de plante si animale care se gasesc in Madagascar. De asemenea, procentul speciilor de reptile, amfibieni si mamifere endemice care traiesc in insula este mai mare, respectiv 90%.

Un alt punct de atractie al Madagascarului il reprezinta lemurienii, insula adapostind aproximativ 60 de astfel de specii. Toate aceste specii sunt unice si nu mai pot fi gasite in alta parte a lumii. Acest fapt face ca insula sa fie pe locul doi in lume din punctul de vedere al speciilor de primate care traiesc aici, dupa Brazilia, care adaposteste 77 de specii de lemurieni.

Un grup de 22 de cercetatori au publicat, recent, un raport privind dezvoltarea unei tehnici care stabileste cu exactitate punctele cu cea mai mare biodiversitate din insula. Dezvoltat pe parcursul ultimilor trei ani de cercetari, sistemul permite identificarea acelor zone care adapostesc cel mai mare numar de specii unice.

Zonele cu cea mai densa biodiversitate

Cercetarile facute s-au concentrat asupra a aproximativ 2.300 din speciile endemice ale insulei si urmaresc identificarea speciilor supuse riscului de disparitie si includerea lor in habitatele protejate. „Aici se gasesc diverse ecosisteme, de la zone desertice si de campie la munti inalti si paduri tropicale, ceea ce face ca adevarata provocare pentru noi sa fie identificarea zonelor care trebuie protejate", spune biologul Claire Kremen de la Universitatea Berkeley, California, citat de „New Scientist".

Potrivit acesteia, un prim scop al eforturilor oamenilor de stiinta il reprezinta stabilirea unei zone care sa acopere aproximativ zece procente din suprafata insulei care sa cuprinda toate cele 2.300 de specii observate pana acum.

Incalzirea globala, principala amenintare

Potrivit cercetatorilor, ma¬surile de conservare impuse individual pentru fiecare specie sunt benefice, dar nu destul de eficiente. „Biodiversitatea Insulei Madagascar nu este bine inteleasa. Incalzirea globala si ritmul tot mai accelerat de distrugere a habitatelor unor specii endemice fac ca aceste masuri sa nu mai poata tine pasul cu provocarile reale.

De cand a demarat acest proiect, in urma cu trei ani, au fost descoperite 50 de specii noi de amfibieni. Din pacate, insa, din cauza distrugerii habitatelor un numar impresionant de specii vor disparea inainte ca noi sa avem sansa de a le descoperi", spune un alt autor al raportului, David Vietes, citat de Agentia France Presse.

Jumatate din speciile de cameleoni traiesc in Madagascar

Pana in prezent, cercetatorii au descoperit 160 de specii de cameleoni. Dintre acestea, majoritatea traiesc in Africa, iar o parte a lor pot fi gasiti in partile sudice ale Europei si Asiei. Insa aproximativ jumatate din speciile de cameleoni traiesc numai in Madagascar.

De asemenea, pe insula din estul Africii traiesc aproximativ 260 de specii de pasari, dintre care 115 nu mai pot fi gasite nicaieri altundeva decat in Madagascar. Potrivit cercetatorilor, Madagascarul a adapostit, la un moment dat, o specie de pasari-gigant, care cantareau aproximativ o jumatate de tona si ajungeau pana la trei metri inaltime.

Peste 20% din totalul primatelor se gasesc in Madagascar

Ouale acestor pasari cantareau aproape zece kilograme, iar omleta facuta dintr-unul singur era suficienta pentru 150 de persoane. Pasarea-elefant a disparut pe parcursul ultimelor sute de ani. Un alt element inedit legat de aceasta locatie il reprezinta dinozaurii care au trait aici in urma cu sute de milioane de ani. Astfel, oamenii de stiinta apreciaza ca cele mai vechi specii de dinozauri cunoscute la ora actuala au trait pe aceasta insula.

Ariile protejate trebuie sa acopere cel putin 10% din insula

Cu o suprafata de 587.000 de kilometri patrati, Madagascarul este a patra insula din lume ca marime. Situata in Oceanul Indian, in partea estica a coastei Africii, se estimeaza ca insula s-a desprins de continentul african in urma cu aproximativ 160 de milioane de ani.

Originea locuitorilor insulei este afro-asiatica. In prezent, populatia Republicii Madagascar este formata in proportie de 90% din malgasi, restul de zece procente reprezentand francezi, indieni si comorieni. Cele 18 etnii ale malgasilor sunt antaifasy, antemoro, antaisaka, antakarana, antambahoaka, antandroy, antanosy, bara, betsileo, betsimisaraka, bezanozano, mahafaly, merina, sakalava, sihanaka, tanala, tsimihety si vezo. Majoritatea locuitorilor insulei traiesc la sate, rata de urbanizare fiind de numai 25 de procente.

99% din broastele din Madagascar sunt specii endemice

De altfel, principala sursa de venit pentru populatia malgasa o reprezinta agricultura. Desi Madagascarul este unul dintre cele mai sarace state, oficialii republicii au dovedit o preocupare constanta pentru biodiversitatea insulei. Astfel, cu riscul de a pune in pericol principala ocupatie a populatiei – agricultura, guvernul a decis, in 2003, ca suprafata ariilor protejate sa fie triplata, de la 20.000 de kilometri patrati la peste 60.000, ceea ce reprezinta aproximativ zece procente din teritoriul insulei africane.

spot_img

Ultimele știri