Insula Komodo se închide deoarece oamenii fură dragonii pentru a îi vinde pe piaţa neagră

Indonezia va închide accesul turiștilor pe insula Komodo începând cu anul 2020 pentru a face față pentru a face faţă problemelor cauzate de numărul din ce în ce mai mare de turişti şi traficului de animale. Pe insulă trăiesc şopârlele carnivore uriaşe – renumiţii dragoni Komodo – care sunt furați și vânduți pe piața neagră.

Parte a patrimoniului UNESCO, Parcul Național Komodo aflat pe insulă a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani datorită creșterii nnumărului de zboruri și hoteluri în orașul din apropiere Labuan Bajo de pe insula Flores. Parcul beneficiază în prezent de o medie de 10.000 de vizitatori pe lună, potrivit CNN.

„Există deja un turism masiv pe Insula Komodo şi este foarte deranjant.
Iar când există prea mulţi turişti în zone sensibile cum ar fi Parcul Naţional Komodo, dragonii pot suferi „, a declarat pentru AFP Marius Ardu Jelamu, care conduce agenţia locală de turism.

Insula Komodo găzduieşte aproximativ 2.300 de dragoni, animale care pot atinge până la trei metri lungime. Adulţii cântăresc între 70 şi 90 de kilograme.

Deși planurile de limitare a numărului de vizitatori în Komodo au fost discutate de luni de zile, publicația locală Tempo scrie că închiderea vine ca răspuns la faptul că în luna martie un grup de contrabandiști ar fi furat 41 de șopârle Komodo de pe insulă și vândute în străinătate pentru 500 de milioane de rupii (aproximativ 35.000 de dolari).

De asemenea, Ministerul Mediului a anunțat că la finele lunii martie cinci contrabandişti au fost arestaţi după ce au încercat să vândă pe Facebook cinci dragoni Komodo şi zeci de alte animale sălbatice. Aceşti dragoni nu proveneau însă din parcul naţional.

În perioada în care accesul pe această insulă va fi restricţionat specialiştii vor încerca să încurajeze regenerarea plantelor endemice şi să sporească numărul exemplarelor de cerbi şi porci sălbatici, prada dragonilor Komodo. 

Responsabilii locali din turism doresc, de asemenea, să limiteze numărul de turişti şi să creeze un sistem de rezervări online, anunță AFP.

Guvernatorul regiunii a suscitat anul trecut controverse după ce a propus creşterea până la 500 de dolari a preţului biletului de acces pe insulă, un preţ de 50 de ori mai mare faţă de cel actual. 

De asemenea, varanii giganţi vor fi mai bine monitorizaţi pentru a se evita traficarea lor. 

spot_img

Ultimele știri