Instructaj cu ONG-uri de mediu pentru prevenirea dezastrelor

Un numar de 20 de organizatii neguvernamentale specializate pe problematica de mediu au fost introduse in reteaua "RePeDe!", instituita prin proiectul "Reteaua ONG pentru prevenirea dezastrelor". Proiectul a fost lansat, miercuri, de Asociatia ALMA-RO, in parteneriat cu Prefectura Capitalei.

Conform raportului final al proiectului derulat in perioada ianuarie-decembrie 2007, populatia ar avea o mai mare incredere in organizatiile neguvernamentale decat in institutiile publice, in privinta prevenirii dezastrelor. Presedintele Asociatiei ALMA-RO, Adrian Badila, a declarat cu aceasta ocazie ca studiul efectuat in mai multe orase din tara releva faptul ca activitatea de prevenire a dezastrelor este extrem de necesara pentru cetatenii din diverse zone ale tarii.

"Vom actiona inainte de producerea dezastrelor, vom lucra pentru constientizare si informare. Este o activitate necesara, deoarece am constatat nevoia de stimulare a cetatenilor pentru a avea initiativa si a actiona constienti pentru prevenirea dezastrelor", a spus Badila.

Prefectul Capitalei, Catalin Deaconescu, a aratat ca institutiile publice au nevoie de sprijin din partea organizatiilor neguvernamentale pentru munca de prevenire, dat fiind faptul ca, in ultimii doi ani, au fost putine campanii de constientizare a opiniei publice in acest domeniu.

"Am avut cel putin patru campanii de informare publica in scoli, dar vom continua astfel de actiuni. Reteaua RePeDe este pilon important pentru prevenirea dezastrelor si ne ajuta in munca de constientizare", a spus Deaconescu.

Cu prilejul lansarii oficiale a proiectului "Reteaua ONG pentru prevenirea dezastrelor", a fost prezentat si un ghid pentru ONG-urile de mediu, intitulat "Managementul riscului de dezastru". In acest document se vorbeste despre gestionarea situatiilor de urgenta, pregatire, avertizare, identificarea riscului, recuperare si impactul dezastrului.

Raportul final al proiectului prezentat de ALMA-RO arata ca Romania trebuie sa-si elaboreze un program de adaptare la schimbari climatice. Documentul mai precizeaza sa se impune realizarea de harti de risc seismic in Bucuresti, imbunatatirea rutelor actuale de metrou, imbunatatirea transportului public in Capitala, reintroducerea unor puturi pentru alimentarea cu apa in caz de urgenta, etichetarea si reabilitarea energetica a cladirilor, sporirea suprafetelor de spatii verzi urbane si replantarea de copaci etc.

Proiectul promovat de Asociatia ALMA-RO a primit finantare PHARE din partea UE in valoare de 40.000 de euro.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri