Insomnia, dusmanul organismului sanatos

„Odihna este importanta pentru ca sustine sistemul imunitar si ajuta la o mai buna reactie in timpul epidemiilor de gripa, de exemplu. De asemenea, sistemul nervos va functiona mai bine, iar rezultatul va fi o mai buna gestionare a stresului cotidian, o capacitate de concentrare superioara si o memorie mai buna”, a declarat dr. Eugenia Paraschiv, specialist in medicina generala la Centrul Medical Unirea.

Text de Loredana Pana

Insomnia este o afectiune de care tot mai multi oameni se plang in ultima vreme. Cadrul cultural si ritmul rapid de viata la care tot mai multe persoane sunt supuse zilnic se rasfrang, de cele mai multe ori, asupra calitatii somnului.

„Cei mai multi oameni nu reusesc sa stapaneasca acest ritm rapid de viata si duc stresul cu ei acasa”, este parea dr. Paraschiv. Aceasta recomanda o organizare mai buna, stabilirea prioritatilor, programarea activitatilor profesionale si extraprofesionale, tinand cont de oamenii din jur, dar si de lucrurile pe care nu le putem controla – traficul auto, de exemplu. Un alt factor de stres il reprezinta si conflictele interpersonale, iar ignorarea lor nu le face pur si simplu sa dispara, explica dr. Paraschiv.

O alta cauza a insomniei este lipsa activitatilor fizice. De cele mai multe ori, miscarea se reduce la parcurgerea drumului pana in parcare. In plus, nu este nevoie de un program sustinut la sala, este suficient mersul pe jos timp de zece minute si urcarea treptelor in locul scarii rulante, iar daca mergeti la sala, este de preferat sa o faceti cu cel putin patru ore inainte de culcare, sfatuieste dr. Paraschiv.

Mai putina mancare seara

Pentru un somn linistit este indicata o cina usoara, formata din carbohidrati si o cantitate mica de proteine. „Cana cu lapte cu care obisnuia mama sa ne trimita in fiecare seara la culcare e un exemplu bun. Altele sunt cerealele, bananele, carnea de pui, alunele si lactatele cu un continut scazut de grasime, in general”, completeaza dr. Paraschiv. Specialistul recomanda evitarea consumului prea mare de proteine, pentru ca acestea stimuleaza activitatea cerebrala. De asemenea, mancarurile grele, condimentate, lichidele, alcoolul si cofeina sunt de evitat.

„Este important ca atunci cand nu puteti dormi sa nu va ganditi la cat de putin timp de odihna v-a mai ramas pana a doua zi si cat de obosit veti fi. Este preferabil sa mergeti intr-o alta camera si sa intreprindeti o activitate care va relaxeaza in acel moment si astfel va va fi mai usor sa adormiti ulterior”, adauga dr. Paraschiv.

Somnul e de 8 ore

Durata de somn depinde de mai multi factori, dintre care unul important este varsta, explica dr. Paraschiv. Astfel, nounascutii au nevoie de 16-18 ore de somn pe zi, in timp ce prescolarii intre 10 si 12 ore. Adultii au, in general, nevoie de 7-8 ore de odihna, chiar daca unii declara ca 5 ore le sunt suficiente, iar pentru altii este dificil sa se trezeasca dupa mai putin de 9- 10 ore. Adultii de varsta a treia tind sa doarma mai putin si sa se trezeasca frecvent.

Insomnia este un simptom, si nu o boala. Prin definitie, insomnia reprezinta dificultatea de a initia sau de a mentine somnul, ori ambele, explica dr. Paraschiv. In functie de durata, insomnia poate fi tranzitorie, care dureaza pana la o saptamana, de termen scurt – intre o luna si sase luni, si cronica – mai mult de sase luni. „Cauzele pentru insomnia pe termen scurt si cea tranzitorie pot tine de factori de mediu, si anume temperatura, lumina, spatiu de dormit sau de stres, evenimente importante in viata, pierderea persoanei iubite etc.”, explica dr. Paraschiv. De asemenea, insomniile sunt determinate si de anumite afectiuni medicale: dureri cronice, insuficienta renala cronica, afectiuni neurologice: Boala Parkinson, dar si de afectiuni psihiatrice: depresie, schizofrenie, anxietate.

Terapia medicamentoasa este individualizata si se asociaza cel mai frecvent cu inlaturarea factorului etiologic, incheie doctorul Eugenia Paraschiv.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri