Inlocuirea vacilor cu canguri la ferme pentru reducerea emisiilor

Cresterea cangurilor la ferme, in Australia, in locul oilor si vitelor ar putea reduce cu un sfert emisiile de gaze cu efect de sera produse de cresterea animalelor si care reprezinta 11% din emisiile anuale ale tarii, informeaza Reuters.

Inlocuirea celor sapte milioane de vite si 36 de milioane de oi, pana in 2020, cu 175 milioane de canguri pentru productia de carne ar putea reduce emisiile nationale cu 3% in fiecare an, se arata in studiului realizat de Universitatea din New South Wales.

Metanul eliminat de vite si oi reprezinta 11% din totalul emisiilor Australiei, in timp ce cangurii produc cantitati neglijabile de metan. Studiul arata ca metanul contribuie semnificativ la schimbarile climatice deoarece peste 500 de milioane de tone metrice de gaz sunt eliberate anual in atmosfera. Aceasta cantitate este prea mare pentru a fi indepartata natural.

Potentialul de incalzire al metanului, pe o perioada de 100 de ani este de 21 de ori mai mare decat a dioxidului de carbon, dar viata sa chimica in atmosfera este de doar 8 pana la 12 ani fata de cei 100 de ani ai dioxidului de carbon.

Studiul arata, insa, si faptul ca schimbarea practicilor de crestere a animalelor in Australia, unul dintre principalii producatori mondiali de lana si carne de vita, nu va fi usoara.

„Schimbarea va necesita mari ajustari culturale si sociale si investitii. Unul dintre impedimente este legislatia care protejeaza cangurul si statutul lor de emblema nationala”, se mentioneaza in studiu.

Cangurul este prezent pe uniforma militara a Australiei, dar fermierii considera ca cei 34 milioane de canguri pericliteaza pasunile pe care se hranesc oile si vitele.

Australia incearca sa dezvolte o schema de comercializare a emisiilor pana in 2010, dar guvernul a anuntat ca agricultura va fi exclusa din schema.

Emisiile de gaze cu efect de sera ale Australiei totalizeaza 576 milioane de tone metrice de dioxid de carbon, aproape 1.5% din emisiile mondiale. Australia are, insa, si cele mai mari emisii din lume pe cap de locuitor, 28.1 tone metrice de carbon, de cinci ori mai mult decat China.Cantitatile mari de emisii sunt cauzate de folosirea carbunelui ca sursa primara de electricitate.

Transportul si energia produc 69.6% din emisii, iar agricultura 15.6%. Numai oile si vitele produc 10.9% din emisii.

Studiul mai insista asupra faptului ca fermierii au putine optiuni viabile pentru reducerea emisiilor in afara de schimbarea speciilor sau reducerea numarului de animale.

spot_img

Ultimele știri