Inima albastra a planetei, in pragul catastrofei – raport

Plantele lumii se confrunta cu o pierdere fara precedent a speciilor, fenomen comparabil doar cu marile extinctii ale preistoriei, releva un nou raport. Marile se degenereaza mai rapid decat se prevazuse pana acum, din cauza efectelor cumulative ale mai multor fenomele, de la incalzirea globala la acidificarea apei, pescuitul excesiv si poluare.

Mediul marin se afla acum in pragul catastrofei "fara precedent in istoria omenirii", se arata in raportul celor mai respectati experti din domeniu, reuniti la Oxford de Programul International privind Starea Oceanelor (IPSO) si Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN), scrie Independent.

Raportul sugereaza ca extinctia speciilor, de la pestii mari la coralii minusculi, este direct comparabila cu celelalte cinci extinctii in masa din istoria planetara, cand mare parte din viata de pe glob a disparut. Prima extinctie a avut loc in urma cu 450 de milioane de ani, la pragul dintre Ordovician si Silurian, ultima in urma cu 65 de milioane de ani, in Cretacic-Tertiar (cand au disparut dinozaurii).

Cea mai rea extinctie, la sfarsitul Permianului, acum 251 de milioane de ani, este responsabila pentru disparitia a 70% din speciile de pe uscat si 95% din mare.

Cei 27 de oameni de stiinta, care au analizat datele provenind din toate domeniile stiintelor marine, au conchis ca "o combinatie de factori de stres creeaza conditiile asociate cu fiecare extinctie majora anterioara din istoria pamantului".

"Descoperirile sunt socante", a spus Alex Rogers, profesor la Universitatea Oxford si directorul stiintific al IPSO. "Aceasta este o situatie foarte serioasa care cere actiune fara echivoc la toate nivelele. Este vorba despre consecinte pentru umanitate care vor avea un impact in timpul vietii noastre, si, mai rau, in timpul vietii copiilor nostri si generatiilor urmatoare".

Oamenii de stiinta au gasit "dovezi clare" ca efectele schimbarii climatice, cumulate cu alte impacturi produse de om, precum pescuitul excesiv si fertilizatorii proveniti din agricultura, au produs deja un declin dramatic al sanatatii oceanelor.
Nu se constata doar un declin accentuat al multor specii de peste, pana la punctul extinctiei comerciale in unele cazuri, si o extinctie fara paralel a unor tipuri de habitat precum padurea de mangrove, ci intregi ecosisteme marine, precum recifurile de corali, ar putea disparea in decursul unei generatii.

Poluanti precum substantele sintetice din deodorante au fost gasiti in apele de la poli, si aceste produse chimice pot fi absorbite de particulele mici de plastic din ocean, care la randul lor sunt ingerate de creaturile marine. Particulele de plastic mai transporta algele de colo colo, crescand probabilitatea exploziei de alge toxice, care sunt incurajate si de poluarea cu nutrienti din agricultura.
Cand toti acesti factori se aduna, si se adauga si multi altii, oceanul si ecosistemele sunt bombardate de atacuri multiple, de pe urma carora nu-si mai pot reveni.

Raportul precizeaza: "Cresterea hipoxiei [nivele scazute de oxigen] si anoxiei [absenta oxigenului, in asa-zisele zone moarte din ocean], combinate cu incalzirea oceanelor si acidifierea, sunt trei factori care au fost prezenti in toate extinctiile in masa din istoria pamantului".

Citeste mai mult despre Inima albastra a planetei, in pragul catastrofei – raport pe ziare.com
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri