Vulpile se numara printre animalele salbatice care pentru asociatiile de vanatoare legal constituite reprezinta daunatori cu par. Acest statut presupune combaterea lor pe toate fondurile de vanatoare. Problema combaterii este mai dificila in conditiile in care aceste salbaticiuni roscate isi fac simtita prezenta in zonele locuite. Un seamenea caz ne-a fost semnalat de la Ardud.
Primaria a luat act de existenta vulpilor la Cetate
Sesizarea primita din Ardud cu privire la existenta uneia sau mai multor vulpi in vecinatatea Cetatii care ataca in ultima vreme dulaii locuitorilor din zona este confirmata de primarul Marius Ovidiu Duma. Fiind o situatie noua, administratia publica locala a avut unele discutii privind modul de actiune in atare caz. Oamenii din oras sustin necesitatea interventiei cat mai rapide, pana ce nu se vor face simtite o serie de aspecte care sa puna in pericol siguranta sanatatii populatiei. Asa cum a mentionat interlocutorul nostru, a fost implicat in rezolvarea acestui caz inedit si viceprimarul Emeric Szakacs, vanator sportiv, membru al Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) – Clubul de vanatoare Satu Mare.
Vanatorii nu pot folosi arma in intravilanul localitatilor
In dorinta de a afla posibile modalitati de interventie ale vanatorilor intr-o asemenea situatie am luat legatura cu Vasile Manta, secretarul Clubului de vanatoare Satu Mare, dar si cu Gheorghe Ghiran, directorul AJVPS Satu Mare. Cei doi interlocutori au confirmat faptul ca exista un grafic continuu de combatere a daunatorilor cu par precum vulpi, caini si pisici hoinare. Lunar se raporteaza numarul acestor daunatori impuscati. Interventia grupelor de vanatoare este posibila in urma eliberarii autorizatiei de vanatoare. Uzul de arma, potrivit legislatiei in vigoare, este posibil numai in extravilan, ceea ce inseamna strict pe fondurile de vanatoare.
De pilda pentru sezonul de vanatoare 2009/2010 AJVPS Satu Mare poate impusca 930 de vulpi pe fondurile pe care le administreaza. Pentru caini si pisici hoinare nu exista stabilita cota. Certe este ca intr-un sezon de vanatoare se ucid sute de asemenea daunatori cu par, carora li se adauga si 165 de nevastuici. Folosirea momelilor otravite este interzisa prin lege.
De la AJVPS Satu Mare ni s-a spus ca pentru situatii de acest gen existente in intravilanul localitatilor sunt stabilite alte metode de combatere, fiind implicate autoritatea publica si politia locala, in colaborare cu Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.
DSVSA se va implica in rezolvarea cazului
Legislatia in vigoare prevede o serie de sarcini in acest domeniu pentru Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Satu Mare. Directorul Radu Roca si purtatorul de cuvant Puiu Muresan ne-au prezentat cateva aspecte ce privesc procedurile de urmat. Autoritatea locala din Ardud trebuie sa anunte DSVSA de situatia nou creata. Pana atunci se va lua legatura cu medicul veterinar de circumscriptie pentru a asigura supravegherea animalelor domestice care au intrat in contact cu vulpea suspectata ca fiind turbata. Medicul veterinar va examina animalele care au intrat in contact cu vulpea. Acestea trebuie sa prezinte leziuni.
Se va incerca tinerea sub supraveghere inclusiv a vulpii, care la randul sau trebuie sa aiba rani provocate de caini. La nevoie se va dispune legarea cainilor si uciderea pisicilor care au putut intra in contact cu vulpea. Daca vulpea se va intoarce in zona si va prezenta simptomele specifice turbarii va fi omorata. Se va face si un plan comun de actiune impreuna cu autoritatea publica locala, cu organele silvice, politia locala, eventual cu AJVPS. La nevoie vor fi vaccinate animale domestice din zona.