In cadrul conferintei de presa de ieri Elisabeta Bekessy, director la Agentia pentru Protectia Mediului Satu Mare, si Izabela Stir, sef serviciu Monitorizare, au prezentat detalii despre statia automata de monitorizare a calitatii aerului din Satu Mare si transmiterea datelor pe panoul amplasat pe cladirea Palatului Administrativ.
APM Satu Mare a fost dotata cu o statie de tip fond urban. Tipul statiei s-a stabilit pe baza evaluarii preliminare a calitatii aerului si a nivelului emisiilor de poluanti atmosferici din anii 2002-2004. De notat ca o a doua statie de acest gen e in curs de amplasare in Carei.
Statia automata a pornit in februarie
Tinand cont de cerintele OM MAPM 592/2002, statia de fond urban s-a amplasat in curtea Colegiului „Ioan Slavici”. Statia automata, analizoarele, precum si echipamentele de laborator aferente s-au livrat in perioada august-decembrie 2006, iar in perioada septembrie-octombrie 2007 s-a realizat reteaua de comunicare.
In luna noiembrie 2007 a avut loc receptia provizorie a echipamentelor, dupa care au inceput transmisiile de proba pe panoul exterior amplasat pe cladirea Palatului Administrativ, deasupra biroului de relatii cu publicul de pe langa Primaria Satu Mare.
Pornirea statiilor automate a avut loc in luna februarie, receptia oficiala la Satu Mare fiind fixata pe 12 martie. Prin activarea site-ului www.calitateaer.ro, publicul poate vedea la orice ora date brute, receptionate de la fiecare statie din tara, insa numai datele din ziua respectiva si din urma cu o zi.
Indicii de poluare vor avea culori
Transmiterea datelor are loc in felul urmator: statia locala transmite la serverul din sediul APM in fiecare ora, de unde datele brute se transmit instantaneu la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, la Centrul de Evaluare a Calitatii Aerului (CECA), pe site-ul www.calitateaer.ro, la panoul interior aflat la sediul APM si la panoul exterior situat pe cladirea Primariei Satu Mare. Toate aceste date brute sunt validate de serviciul Monitoring din cadrul APM si transmise din nou la ANPM – CECA, unde apoi se certifica datele. Datele care apar pe panoul de informare publica sunt doar in curs de validare. Datele validate pot fi consultate pe site.
Afisarea datelor are loc momentan sub forma de concentratii. Valorile apar scrise in anumite culori, dupa modelul semafoarelor: culoarea verde apartine indicelui excelent, iar pe masura ce culoarea se deschide spre galben, apoi spre rosu, cetateanului care priveste panoul i se sugereaza o deteriorare a calitatii aerului. Se lucreaza la punerea in aplicare, peste circa 6 luni, a softului care va afisa calitatea aerului sub forma de indice de poluare, de la 1 la 6, 1 fiind excelent si 6 foarte rau. Acestui cod de indici i se asociaza un cod de culoare, de la verde la rosu, culoarea intermediara fiind galben.
Pentru mai multe informatii viziteaza Informatia zilei