Piata de energie din Romania este asaltata de proiecte de investitii pentru dezvoltarea de capacitati de generare eoliene. Compania nationala de transport al energiei, Transelectrica, a primit cereri de racordare la retea a unor centrale eoliene insumand o capacitate de peste 12.000 MW, ceea ce echivaleaza cu aproximativ 70% din totalul puterii instalate in Sistemul Energetic National (SEN). Afluxul de cereri pentru astfel de investitii este justificat prin schemele de sprijin promovate de stat.
Romania este inca la inceput de drum in privinta dezvoltarii de capacitati de generare eoliana, la ora actuala puterea instalata in astfel de unitati ajungand doar la 7 MW. Regandirea politicilor energetice la nivel european a adus in prim plan necesitatea promovarii investitiilor in surse regenerabile. Tinta anuntata a Uniunii Europene este de a ajunge la un procent al ponderii energiilor regenerabile de 20% la nivelul anului 2020.
Romania si-a propus atingerea unui procent al energiei electrice produse din surse regenerabile, in totalul consumului, de 33% in 2010 si 38% in 2020.
Pentru fiecare MW instalat se investesc 1,5 milioane euro
Pentru Romania anul 2008 este unul de referinta in acest sector, avand in vedere ca au fost promovate mecanismele de sustinere financiara a unor astfel de investitii. Asa se explica si afluxul de cereri venite din partea potentialilor investitori.
Nu trebuie uitat ca realizarea capacitatilor de generare eoliene necesita o investitie ridicata, de circa 1,5 milioane euro, pentru fiecare MW instalat.
Cel mai recent proiect anuntat este cel al companiei cehe CEZ, care a preluat in luna august de la Continental Wind Partners doua proiecte de energie eoliana situate la nord de Constanta si care vor avea o capacitate totala de 600 MW. Costurile pentru finalizarea investitiei sunt de aproximativ 1,1 miliarde de euro.
Un proiect de anvergura este si cel anuntat de firma elvetiana Eolica Dobrogea, care a incheiat o tranzactie cu firma spaniola Iberdrola Renovables pentru dezvoltarea unui portofoliu de 50 de proiecte eoliene in Romania, cu o capacitate totala de 1600 MW.
Pentru mai multe informatii viziteaza Informatia Zilei Satu Mare