Informatia Zilei Satu Mare: Ministerul Mediului se gandeste sa puna taxa pe apa din fantani

Statisticile din ultima perioada evidentiaza faptul ca aproximativ 20% din apele de suprafata sunt poluate, in timp ce resursele de apa subterana sunt supraexploatate, iar jumatate din luciurile de apa sunt amenintate de poluare. Acestor neajunsuri li se adauga si faptul ca au sporit suprafetele irigate cu 20%. Con-sumul de apa este in crestere.

Cele de mai sus constituie avertismente serioase, care au pus la treaba ministerul de resort. In acest context Minis-terul Mediului si Dezvoltarii Durabile a initiat o campanie de informare privind apa, cu titlul „Pune pretul corect pe apa”.

Directiva cadru nr. 60 din anul 2000, adoptata de Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene, solicita Comisiei Europene, statelor membre si candidate sa protejeze apele, prin prevenirea poluarii la sursa si stabilirea unui mecanism unitar de control al surselor de poluare. Ca surse de poluare sunt citate cele umane, industriale si agricole, principiul aplicat fiind „poluatorul plateste”.

Organismele internationale mai sus mentionate si-au stabilit ca termen anul 2015, atunci cand la robinete va fi apa ecologica si buna din punct de vedere al compozitiei chimice. Un asemenea deziderat ar fi posibil prin implicarea organismelor nationale si internationale in prevenirea poluarii. In acest sens Ministerul Mediului informeaza utilizatorii de apa, cetateni, autoritati locale si agenti economici, ca trebuie sa plateasca apa la pretul corect stabilit pentru apa ca resursa de mediu, plus costurile aferente serviciilor de captare, alimentare cu apa si costurile pentru epurarea apelor uzate. Numai in acest fel se va imbunatati nivelul de trai si de confort al fiecarui cetatean.

Recomandarile Ministerului Mediului sunt pertinente si se face apel de a nu arunca nimic in rauri, lacuri sau pe malurile acestora, sa nu se deverseze ulei, vopsea sau alte produse otravi-toare in chiuveta sau in canal, sa nu fie spalate autoturismele pe malurile apelor sau in strada, spalarea sa se faca in spalatorii autorizate. Cu alte cuvinte, nu statul este vinovat de poluarea apelor, ci cetatenii si firmele care arunca mizerii in ape.

Statul ar trebui sa aiba rol activ, de controlor al mediului. Care este solutia? Ca cetatenii corecti si incorecti sa plateasca de-a valma apa lasata pe Pamant de Bunul Dumnezeu si cu banii respectivi statul sa curete si sa epureze apele poluate? In virtu-tea celor de mai sus, in perioada urmatoare se va discuta inclusiv stabilirea taxei de folosire a apei din propriile fantani. Prin asta s-ar acoperi neputinta unor or-ganisme de a stopa poluarea si de a sanctiona drastic poluatorii.

Pentru mai multe informatii viziteaza Informatia Zilei Satu Mare

spot_img

Ultimele știri