Primaria a stabilit puncte de colectare selectiva in acest scop
Ieri primarul de Satu Mare, Iuliu Ilyes, a convocat o conferinta de presa cu subiect unic: prezentarea programului lansat de Ministerul Mediului privind colectarea deseurilor electrice si electronice de la populatie. La aceasta noua intalnire cu presa au participat ca invitati Vasile Puscas, directorul Societatii Florisal, unitatea care se va ocupa de colectarea acestor deseuri, si Diana Toca, sefa de serviciu in cadrul Agentiei de Protectia Mediului Satu Mare.
Pentru eficienta in colectare, municipiul a fost impartit in 4 sectoare
In deschiderea intalnirii cu presa, primarul Ilyes a subliniat faptul ca populatia trebuie sa reactioneze pozitiv la aceasta actiune de colectare gratuita a deseurilor precum echipamente electrice si electronice vechi – calculatoare, monitoare, televizoare, aparate de radio, aragaze, congelatoare, frigidere s.a. Pentru mai multa eficienta in actiunea de colectare, care se declanseaza sambata si este programata pe toata luna noiembrie, municipiul Satu Mare a fost impartit in 4 sectoare. Mijloacele de transport ale Florisal vor efectua asemenea transporturi in fiecare sfarsit de saptamana, sambata, conform programarii. Se cauta solutii eficiente pentru a reveni periodic in fiecare din cele 4 sectoare stabilite.
Aparatele electrocasnice mai sus mentionate se vor ridica doar sambata, numai de la punctele de colectare stabilite de Primarie, unde sunt amplasate in cartiere containere pentru colectarea selectiva a materialelor plastice si a hartiei.
Sectorul I este programat a fi degajat sambata de deseurile electrice si electronice
Primarul Ilyes si directorul Puscas au prezentat strazile pe care se declanseaza sambata actiunea dispusa de Ministerul Mediului, la recomandarea Uniunii Europene. Iata lista strazilor de pe care cetatenii sunt rugati sa duca aparatele electrocasnice defecte la punctele de colectare cunoscute: Piata 14 Mai, strada Ipotesti – Rodnei, bulevardul Unirii, Piata Titulescu, strazile Crisan, Gabriel Georgescu – Crinului, 1 Decembrie – Gheorghe Doja, Petofi – Ham Janos, Bujorului – Cap Pod Decebal, Decebal – Cetatii, Piata Libertatii, cartierul Traian Vuia si Piata Mica.
Politia Municipala va fi mobilizata pentru a interzice accesul carutelor in Satu Mare
Se naste suspiciunea ca odata cu declansarea acestei actiuni vor aparea in Satu Mare numeroase persoane care se indeletnicesc cu adunarea fierului vechi. Ar putea produce dezordine si haos. Ba mai mult, ar putea depune dupa dezmembrare materialele respective in alte locuri neamenajate, si apoi apar problemele. Pentru a nu exista debandada, Politia Comunitara si Politia Municipiului vor fi solicitate pentru a interzice accesul carutelor in Satu Mare din afara municipiului.
Anual, fiecare cetatean ar trebui sa inlature 3 kilograme de deseuri electrice si electronice
In Satu Mare exista in prezent doar un singur centru de dezmembrare a acestor tipuri de aparate, ceea ce in timp se pare ca va fi prea putin. Asta in conditiile in care socotelile UE arata ca in tarile dezvoltate fiecare cetatean „produce” anual 3 kilograme de asemenea deseuri.
Numai la nivelul Satmarului, la o asemenea cantitate de aparate electrocasnice aruncate la gunoi, Florisal ar trebui sa adune zilnic cel putin o tona de prisoase din gospodariile populatiei. In prezent, cel putin in Satu Mare, aceasta „productie” de deseuri este de 10 ori mai mica, de 0,3 kilograme/om/an.
Primarul Ilyes si directorul Puscas au promis ca vor anunta in timp util locurile de colectare a acestor deseuri si vor urmari cu rigoare respectarea de catre cetateni a punctelor de depozitare si a zilei programate.
Pentru mai multe informatii viziteaza Informatia zilei