In perioada 4-5 decembrie, la Satu Mare, in organizarea Agentiei pentru Protectia Mediului (APM), cu sprijinul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile si al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, s-a desfasurat seminarul cu tema: "Planuri si programe de gestionare a calitatii aerului".
Evenimentul a fost organizat cu sustinerea Biroului de Asis-tenta Tehnica si Schimb de Informatii al Comisiei Europene TAIEX, din cadrul Directiei Generale-Extindere Europeana.
De-a lungul seminarului s-a avut in vedere in mod special modul de elaborare a planurilor si programelor de gestionare a calitatii aerului. Ca institutii implicate in aceste demersuri au fost mentionate Autoritatea de Sa-natate Publica, Consiliul local, Consiliul Judetean si o serie de organizatii nonguvernamentale. La seminarul de la Satu Mare au fost invitati 4 specialisti din tari membre ale UE, 3 fiind din Germania si unul din Cehia. A fost prezentata experienta celor doua state in acest domeniu, problemele pe care le-au avut si ele in implementarea directivelor europene.
Au fost discutate si unele aspecte privind elaborarea pla-nurilor/programelor de ges-tionare a calitatii aerului, in conformitate cu Hotararea Gu-vernului nr. 543/2004.
Potrivit acestui act normativ, informatiile privind eventuala poluare a aerului sunt furnizate de statia locala automata de monitorizare. Masurile se impun a fi luate in clipa in care concentratiile mai multor poluanti in aerul inconjurator ating sau depasesc pragurile de informare si de alerta. Planul reprezinta totalitatea masurilor/actiunilor ce se des-fasoara pe durata a maximum 3 zile, iar programul de gestionare a calitatii aerului reprezinta totalitatea masurilor/actiunilor ce se desfasoara intr-o perioada mai mare de 5 ani in zonele si aglomerarile unde pentru unul din poluanti se constata depasiri ale valorilor limita admise sau ale valorilor tinta, in vederea incadrarii sub aceste valori.
Pentru a actiona eficient la nivel local pe termen scurt, pe o durata de 3 zile, in vederea reducerii concentratiilor indicatorilor care depasesc pragul de informare si alerta, informatiile se primesc de la statia automata a APM, fiind intocmit un protocol de colaborare cu Autoritatea de Sanatate Publica, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Primaria si Consiliul local Satu Mare, In-spectoratul de Politie Judetean s.a.
Pentru elaborarea programului de gestionare a calitatii aerului, la nivel judetean este desemnata prin ordin al pre-fectului o Comisie Tehnica ce are atributii in acest sens.
In cadrul seminarului de miercuri au fost punctate problemele pe care le intampina autoritatile de mediu de pe teritoriul intregii tari, atat la intocmirea planurilor, cat si a programelor de gestionare a calitatii aerului. Au fost invocate si unele aspecte privind neajun-surile existente in punerea in functiune a statiilor automate locale de monitorizare a calitatii aerului. Potrivit evaluarilor fa-cute, aceste statii automate locale vor fi puse in functiune pana la sfarsitul acestei luni, unitar in toata tara.
Ca urmare a faptului ca judetul nostru este la granita cu Ungaria, el va fi dotat cu o statie de fond suburban/trafic amplasata in municipiul Carei. Necesi-tatea acestei statii este confirmata si de Institutul National pentru Cercetare si Dezvoltare in domeniul protectiei mediului, din Bucuresti.