Informatia Zilei Satu Mare: Apele Crasnei ameninta comunele Craidorolt, Moftin si Berveni

De o saptamana nivelul unor ape din judet este ridicat si provoaca destule necazuri satenilor si autoritatilor locale. Cele mai umflate ape le are raul Crasna, la Domanesti si Craidorolt, unde nivelul a ajuns la 534 cm.

Cei de la Societatea de Gospodarire a Apelor se afla in faza II de aparare. Adevaratele necazuri sunt provocate de infiltratiile de ape din dig, precum si de baltirile de pe terenurile agricole. Sunt zone unde chiar mai mult de jumatate din suprafata insamantata se afla sub ape si asta poate compromite munca agricultorilor.

Polderul de la Moftin mai rezista

David Gheorghe, primarul comunei Moftin, se afla ieri dimineata la Moftin unde erau probleme. “Avem necazuri la Ghilvaci, dar si cu un canal din Moftinu Mare care nu mai inghite apa adunata de pe terenurile agricole. Exista pericolul ca apele sa ajunga la casele oamenilor si asta vrem sa preintampinam. Am vorbit cu cei de la la SNIF, cu directorul Donca personal. L-am rugat sa puna pompele in functiune pentru a scoate apa adunata. Chiar daca nivelul Crasnei e ridicat si de o saptamana este peste cota de inundatie, el mai poate inghiti apa din canale. Apa mare este adunata in polderul care mai rezista. Daca vor fi probleme suntem pregatiti sa intervenim pentru intarirea digurilor. Apa balteste insa pe campuri si asta e acum marea problema a noastra.
La Domanesti se afla in pericol o casa langa digul Crasnei. Urmarim insa mereu nivelul apei, care este in crestere. Cu podul peste Crasna de la Domanesti e o alta problema. El este vechi de peste 100 de ani si prezinta pericol de prabusire. S-a pus chiar un indicator ca autovehiculele mai grele de 3 tone nu au voie sa treaca. Daca s-ar respecta indicatorul nu ar putea intra nici macar masinile de pompieri, iar satul ar fi izolat de lume”, ne-a declarat primarul David.

Apele se infiltreaza in gospodariile satenilor

La Domanesti satenii traiesc cu frica inundatiilor. Szilagyi Margareta are 74 de ani si locuieste langa Crasna, pe strada Digului. Aici apa raului se infiltreaza oridecateori creste nivelul raului. Batrana spune ca un canal de pe strada lor nu a mai fost curatat de ani de zile si acesta e principalul motiv pentru care apa balteste in gradini. Acum 4 ani apele Crasnei i-au intrat si in casa si in fiecare seara se pune in pat cu spaima ca acest caz se poate repeta. Autoritatile locale nu au ramas neacuzate pentru ca au uitat de strada lor.
Pe strada Principala am vorbit si cu Szabo Francisc. El este suparat pentru faptul ca apele Crasnei au inundat si in acest an terenurile si gradinile celor care locuiesc in apropierea digului Crasnei. “E de vina un canal care curge chiar langa dig. Acesta nu a mai fost curatat demult, iar apa, in loc sa aiba scurgere, ajunge in gradinile noastre. Primaria nu a miscat un deget. Noi platim impozite pentru aceste terenuri si gradini si iata ca nu le putem folosi. Cand creste nivelul Crasnei, pentru noi incep grijile si frica”, ne-a spus interlocutorul nostru.

Apele vor mai creste

Am luat legatura si cu cei de la SGA Satu Mare. Dupa cele aflate de la dispecerul de serviciu, nivelul Crasnei masura ieri la pranz 534 cm. Din acest motiv specialistii de la ape au intrat in faza a II-a de aparare pe Crasna. Sunt amenintate toate comunele prin care curge Crasna: Craidorolt, Moftin, Berveni, Capleni.

Necazul e ca nivelul apelor va mai creste si in zilele urmatoare. Somesul deocamdata e mic, doar 148 cm, spun specialistii. Probleme deosebite nu sunt prevazute sa apara, dar cu natura socotelile de acasa rar se potrivesc.
 

spot_img

Ultimele știri