Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Informatia Zilei: Premierul Tariceanu a fost anuntat ca baimarenii vor da Statul Roman in judecata daca nu se reduce poluarea

SC Romaltyn, cea care a castigat licitatia de cumparare a activelor societatii Transgold, incearca sa obtina autorizatie de mediu pentru a functiona pana in anul 2010 cu o tehnologie identica cu cea folosita pana acum. O tehnologie bazata pe intrebuintarea cianurii in circuit inchis, mediu deschis, interzisa complet in statele Uniunii Europene, datorita gradului foarte mare de periculozitate pe care-l prezinta aceasta substanta deosebit de toxica pentru viata oamenilor si a mediului inconjurator.

Conducerea Romaltyn riposteaza, afirmand ca fluxul tehnologic care va fi utilizat difera fata de cel anterior pentru toate cele trei activitati de baza: extragerea, prelucrarea si decantarea sterilelor. Este vorba de o tehnologie BAT, descrisa de European Commission. In cazul in care tehnologia ar fi interzisa in statele UE, ea nu ar mai fi mentionata in documentul respectiv, in care sunt prezentate cele mai bune solutii disponibile in momentul de fata pentru acest domeniu de activitate.

Concentratiile de noxe depasesc constant limitele admise

Conform buletinelor privind starea mediului in municipiul Baia Mare, emise de Agentia pentru Protectia Mediului, concentratiile maxime admise sunt depasite zilnic la elementele: plumb, cadmiu, pulberi in suspensie, oxid de azot, arseniu etc. de peste 15 ori. Din aceasta cauza sunt afectati peste 200.000 de cetateni din Baia Mare si localitatile limitrofe. Si asta in conditiile in care la Romaltyn nu s-a reluat activitatea. In prezent, poluatorii aflati in activitate sunt Romplumb si Cuprom. Culmea e ca amandoua functioneaza cu materie prima din import, iar produsele iau drumul exportului. Altfel spus, produsele pleaca din tara, iar noi ramanem doar cu poluarea. Mai mult, Cuprom nici macar nu are sediul social in Baia Mare, asa ca taxele si impozitele le achita in alta parte.

Cetatenii cer oprirea activitatii la cele doua unitati

Romaltyn se lupta pentru obtinerea autorizatiei de mediu. Societatea avea capital englez si kazah, dar, potrivit ultimelor informatii, englezii s-au retras din afacere. E de prisos sa spunem ca aurul si argintul ce vor rezulta din procesarea milioanelor de tone de steril vor ajunge la actionarii din Kazahstan. In total, la cele trei unitati poluatoare, lucreaza in jur de 900 de angajati. Cei de la Romplumb si Cuprom primesc, sub diferite forme, sporuri de toxicitate care ajung la circa 30-35% din salariul mediu pe economie. Saptamana trecuta, la CEDO, s-a judecat procesul in care cetateanul baimarean Vasile Gheorghe Tataru a dat in judecata Statul Roman si SC Transgold pentru poluarea mediului, consecinta fiind imbolnavirea fiului sau.

Aproape sigur, Tataru va castiga procesul care a starnit puternice reactii in mediile internationale. Mai multi baimareni au adresat o scrisoare deschisa premierului Calin Popescu Tariceanu, precum si autoritatilor centrale (ministere, partide, ambasade etc.) si locale. In scrisoare se cere sa se ia de urgenta toate masurile pentru ca incepand cu 1 decembrie, poluatorii sa se incadreze in normele admise de UE. In caz contrar, isi rezerva dreptul de a formula denunt penal catre Parchetul General impotriva Statului Roman, care se face vinovat de incalcarea "dreptului la viata". Cetatenii sunt decisi sa solicite spor de toxicitate pentru toti locuitorii municipiului afectati de poluare. Se intelege ca Romania va avea un nou proces pe rolul instantelor de la Strasbourg.

Pentru mai multe informatii vizitati Informatia Zilei

spot_img

Ultimele știri