Informatia Zilei, Maramures: Norvegienii ne invata cum sa producem energie regenerabila alternativa

Norvegienii sunt dispusi sa ne invete cum sa dezvoltam tehnologia eoliana, dar trebuie sa depunem eforturi pentru implementarea unor astfel de proiecte. Prima conditie este sa avem o infrastructura puternica pentru dezvoltarea unor sisteme ce utilizeaza energie alternativa/regenerabila.

O delegatie din Norvegia se afla in aceste zile intr-o vizita oficiala in Maramures, iar printre punctele discutate cu autoritatile judetene se afla si promovarea conceptului de energie nepoluanta, alternativa, regenerabila. Norvegienii spun ca au o vasta experienta in acest domeniu si sunt dispusi sa coopereze cu firme interesate sa dezvolte conceptul si in aceasta regiune. Presedintele Consiliului Judetean din Regiunea Telemark (Norvegia), Gunn Marit Helgesen, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca a observat similaritati intre cele doua regiuni, iar in timpul vizitei in Maramures va stabili domeniile in care maramuresenii si norvegienii ar putea colabora in viitor.

Colaborare cu oameni de afaceri maramureseni

Presedintele companiei energetice Vardar, Tor Ottar Karlsen, s-a intalnit in Maramures cu 15 experti din judet, cu care a discutat despre posibilitatea de a construi microhidrocentrale si sisteme eoliene. Acesta a declarat insa ca, pentru dezvoltarea unor astfel de proiecte, avem nevoie de o infrastructura foarte puternica si de posibilitati de conectare la reteaua nationala. Mai mult, inainte de demararea investitiilor in acest domeniu, este necesara efectuarea unor studii de prefezabilitate si masuratori specifice. "Am discutat cu experti in acest domeniu si asteptam reactia firmelor din Maramures pentru o eventuala colaborare cu noi", a declarat Karlsen.

Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Marinel Kovacs, este optimist in aceasta privinta: "Sunt sigur ca astfel de sisteme vor fi realizate si in regiunea noastra, mai ales ca legislatia Uniunii Europene ne obliga sa inlocuim mare parte din sursele energetice neregenerabile cu unele alternative", a aratat Kovacs. Desi aceste tehnologii pot sa vina in ajutorul consumatorului prin reducerea facturilor la utilitati si printr-un timp de amortizare scurt, suntem sceptici ca un asemenea sistem va fi dezvoltat curand in Maramures. Norvegienii spun insa ca vor sa coopereze cu autoritatile din judet pe aceasta tema, dar si in alte domenii, precum ariile naturale protejate, ecoturism si geoparcuri.

Oaspetii din regiunea norvegiana Telemark vor vizita astazi Maramuresul istoric si vor analiza posibilitatea unor viitoare colaborari cu aceasta zona in domeniul cultural si al pastrarii traditiilor. De altfel, un proiect comun al regiunii norvegiene si Universitatii de Nord din Baia Mare se afla in derulare si se refera la conservarea patrimoniului cultural.

Pentru mai multe informatii viziteaza Informatia Zilei, Maramures

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri