Intr-un proces de transformare profunda a pietei constructiilor, businessul de profil din Romania va trebui sa infiinteze un consiliu al cladirilor verzi, a declarat, la conferinta "Build Green CEE – Energy Efficient and Ecological Design for the Region", Steven Born camp (foto), lider si fondator al companiilor de consultanta
SOPOLEC si EcoNavitas.
"Invitam companiile private, organizatiile nonguvernamentale si agentiile de stat sa se organizeze intr-o asociatie nationala care sa orienteze piata romaneasca spre o transformare a sectorului constructiilor cu cladiri de inalta performanta energetica", a spus Borncamp.
Astfel de consilii ale cladirilor verzi exista, ca modele de bune practici, si in Marea Britanie, Germania, Emiratele Arabe Unite, Japonia si Statele Unite.
La nivelul Europei de Est se manifesta un interes crescut in privinta cladirilor verzi in toate ramurile industriei constructiilor: rezidentiale, de birouri si de retail, a adaugat Borncamp.
Componentele esentiale ale cladirilor verzi, sustine Borncamp, sunt eficienta energetica, folosirea resurselor regenerabile, construirea cu materiale sustenabile si accesul la transportul in comun.
Joana Barata Coreia de la Sonae Sierra, o consultanta membra a World Business Council for Sustainable Development (WBCSD), a declarat ca viziunea a peste 200 de mari companii transnationale din domeniul constructiilor este ca, pana in anul 2050, emisiile de dioxid de carbon ale cladirilor din intreaga lume sa fie zero. In prezent, conform unui studiu WBCSD prezentat de Coreia, cladirile sunt "responsabile" pentru 12% din
totalul emisiilor de dioxid de carbon de pe glob si consuma 37% din totalul de energie de pe intreg globul.
Vestea buna pentru inverzirea construct iilor din Romania o da David Lawrence, director pentru constructii si dezvoltare la compania britanica de real estate AIG/Lincoln’s. Costurile unei cladiri verzi nu sunt mult mai mari,
spune Lawrence, cu doua sau cinci procente in plus fata de o cladire clasica.
Reprezentanti ai Sonae Sierra, Bovis Lend Lease si BRE Global au prezentat proiecte de constructii verzi implementate sau in curs de implementare in Europa de Est.
Reprezentati ai F&C Asset Management, UN Environment Program Finan ce Initiative si EcoNavitas au sustinut, la randu-le, prezentari pe tema finantarii si evaluarii constructiilor verzi, precum si a celor mai bune metode de management de proiect integrat.
Conferinta "Build Green CEE" a reunit investitori, dezvoltatori imobiliari, companii de constructii, arhitecti si ingineri, furnizori de servicii, tehnologii noi si sisteme de management pentru cladiri, consultanti, ONG-uri si autoritati publice interesate sa cunoasca oportunitatile din piata constructiilor verzi.