Industria care a redus cu 25% emisiile de gaze cu efect de seră ale sectorului energetic românesc

Centralele eoliene au reușit să reducă cu 25% emisiile cu gaze cu efect de seră generate de sectorul producției de energie din România, a declarat, marți, în cadrul unei conferințe, Claudia Brânduș, președintele Asociației Română pentru Energie Eoliană (RWEA). 

În 10 ani am asistat la o reducere cu 25% a emisilor de gaze cu efect de seră, în sectorul producției de energie electrică. Din punct de vedere a calității aerului, acesta este un indicator destul de neglijat în România și nu este bine monitorizat. În momentul în care se vor face analize mai precise și asupra acestui indicator se va vedea și mai bine efectul industriei regenerabile în economia geneală a țării”, a spus Claudia Brânduș.

[box type=”shadow” ]Conform INS, în perioada 1 ianuarie – 30 decembrie 2017 producția centralelor eoliene s-a ridicat la 7,41 miliarde kWh, în creştere cu 685,3 milioane kWh faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.[/box]

Ce ne lipsește pentru a putea deveni producători de energie electrică

Referindu-se la partea de consum, președintele RWEA a subliniat că, deși la nivel european există o cerere din ce în ce mai mare de energie provenită din surse regenerabile, incluziv orașe care și-au luat angajamentul să-și facă achiziția exclusiv din surse de energie regenerabilă, în România lucruirle treneză mai ales în condițiile în care lipsa predictibilității este o constantă.

În România nu există acest trend din două motive. Motivul principal e că acolo unde nu ai contracte bilaterale nu ai cum să implementezi un asemenea trend. Un al doilea motiv este dat de faptul că percepția publicului este un pic rezervată față de acestă energie care a fost asociată în mod nedrept cu niște costuri suplimentare.

[box type=”shadow” ]Ponderea energiei eoliene în consumul total al Romîniei a ajus la 12,2%, peste media Uniunii Europene, de 11,6%.[/box]

Dacă vorbim de capacități viitoare este suficient să asigurăm predictibilitatea veniturilor, condiții de piață corecte și nu o să mai fie nevoie de subvenții.  Avem o lege a energie care împlinește 10 ani și a fost modificată de cel puțin 10 ori. Până nu se stabilizează situația, riscul de țară crește riscul de capital și este mai greu să atragi investitori. Dar nu este valabil doar pentru energie regenerabilă. Este valabil pentru orice investitor”, a punctat Brânduș.

Industria eoliană înregistreză noi recorduri în Europa

În Uniunea Europeană au fost instalate în 2017 capacități eoliene noi cu un volum record, de 15,7 GW potrivit statisticilor anuale prezentate de WindEurope pentru parcurile continentale și offshore

Capacitatea instalată a parcurilor eoliene puse în funcțiune a crescut cu 20% față de anul 2016, depășind astfel recordul marcat în 2015, când au fost instalate proiecte de 12,8 GW.

Consumul de energie tradițională și cel de energie regenerabilă, egalitate în Europa

Capacitatea parcurilor eoliene continentale (onshore) a urcat cu peste 12,5 GW, iar cele maritime (offshore) au crescut cu mai mult de 3,1 GW, în 2017. Șapte state membre ale UE au înregistrat un an record în ceea ce privește capacitățile nou-instalate de energie eoliană: Germania (6,6 GW), Regatul Unit (4,3 GW), Franța (1,7 GW), Finlanda (577 MW), Belgia (476 MW), Irlanda (426 MW) și Croația (147 MW).

Energia eoliană a ajuns astfel la o pondere de 55% din capacitatea nou instalată. Energia regenerabilă în ansamblul său a reprezentat marea majoritate a capacităților de producție  instalate în Uniunea Europeană, în 2017: 24,1 GW dintr-un total de 28,5 GW.

[box type=”shadow” ]În România, capacitățile nou-instalate au totalizat 5 MW în 2017. Astfel, capacitatea totală a atins la finalul anului 2017, aproximativ 3.029 MW, față de 3.024 în perioada de raportare precedentă, potrivit datelor WindEurope.[/box]

Anul 2017 a fost, de asemenea, unul record pentru investițiile planificate pentru viitoarele ferme eoliene. Proiecte cu o capacitate de circa 11,5 GW din surse eoliene continentale și offshore au ajuns în faza deciziei finale de investiții: 9GW în proiecte continentale (onshore) și 2,5 GW în proiecte maritime (offshore). CValoarea acestor investiții s-a cifrat la 22,3 miliarde de euro (14,8 miliarde euro continental și 7,5 miliarde euro maritim), cu 19% mai puțin decât în ​​2016. Reducerea costurilor pe tot lanțul industriei eoliene și creșterea concurenței la licitații au oferit investitorilor posibilitatea să pună în funcțiune unități de mai mare capacitate și la costuri în scădere, conform WindEurope.

Consumăm mai puțină energie

Unitățile de producție din surse eoliene din Europa dispun acum de o capacitate instalată totală de 169 GW: 153 GW pe continent și 16 GW pe platforme maritime. Germania rămâne țara cu cea mai mare capacitate eoliană instalată (56 GW). Urmează Spania (23 GW), Marea Britanie (19 GW) și Franța (14 GW). Cu o cotă de 18%, capacitățile eoliene rămân pe locul secund în clasamentul surselor de generare a energiei electrice din Europa, reducând diferența față de gazele naturale. Energia eoliană a generat 336 TWh în 2017, suficient pentru a acoperi 12% din cererea de energie electrică din UE. În Germania, 20% din energia generată a provenit din parcuri eoliene. În Danemarca ponderea a fost de 44%, iar în Irlanda și Portugalia de 24%.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri