Indonezia va adopta un moratoriu pe doi ani prin care va interzice taierea copacilor si distrugerea pamanturilor umede, printr-un acord semnat cu Norvegia, ce are ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, a anuntat guvernul de la Jakarta, potrivit Reuters.
Presedintele Indoneziei, Susilo Bambang Yudhoyono, si premierul Norvegiei, Jens Stotlenberg, au fost prezenti la semnarea unui acord la Oslo, prin care Norvegia va investi un miliard de dolari in proiectele de conservare a padurilor din Indonezia.
„In cea de-a doua etapa a parteneriatului, Indonezia este pregatita sa suspende pentru doi ani transformarea destinatiei padurilor si pamanturilor umede”, se arata in declaratia comuna.
In document se mai arata ca Indonezia dispune de suficiente terenuri despadurite pentru plantatii, o sursa importanta pentru existenta.
„Moratoriul va incuraja dezvoltarea de noi plantatii pe terenuri degradate si nu in locul padurilor vulnerabile si a pamanturilor umede”, se mai precizeaza in declaratie.
Permisiunile de taiere a padurilor care au fost deja acordate raman valabile, intrucat masura se refera la noile concesii.
Firmele de ulei de palmier, ca Wilmar si Indofood Agri Resources, au planuri de expansiune in Indonezia, tara care este deja cel mai mare producator al uleiului, folosit pentru a fabrica de la biscuiti pana la sapun.
O parte din suma investita de Norvegia este destinata crearii de sisteme de monitorizare si proiecte pilot in cadrul unei scheme ONU de conservare a padurilor – „Reducerea emisiilor cauzate de despadurire si degradare” (REDD).
Indonezia si-a asumat angajamentul pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20% pana in 2020 sau chiar cu 41%, daca beneficiaza de sprijin international.