India va avea un plan de actiune pentru lupta cu incalzirea globala

Planul de actiune care se pregateste in India pentru combaterea efectelor schimbarilor climatice va prevedea stimulente financiare pentru dezvoltarea tehnologiilor curate, a declarat Ministrul pentru Stiinta si Tehnologie si Stiintele Pamantului Kapil Sibal, informeaza Eathtimes.org.

Sibal, care a reprezentat India la Conferinta pe Teme Climatice de la Bali, si-a reiterat pozitia si a aratat ca India nu va adopta nicio norma clara de limitare a emisiilor de gaze cu efect de sera, care incalzesc atmosfera si duc la schimbari climatice.

"Dar asta nu inseamna ca nu vom lua nicio masura", a aratat Sibal. "Trebuie sa luam masuri in India pentru a opri impactele incalzirii globale. De aceea Primul Ministru a organizat un consiliu care va redacta acest plan de actiune."

Planul, care va fi terminat in februarie sau martie 2008, va asigura stimulente tehnice si fiscale pentru industria Indiana a carei "ultim scop este sa devina o economie cu un nivel redus de carbon", a spus Sibal.
India nu a facut niciun angajament la summitul de la Bali pentru ca, conform ministrului, este nevoie de mai mult timp pentru ca industria sa se schimbe si sa se adapteze tehnologic.

Sibal a mai spus ca cel mai mare succes obtinut la Bali, pentru India, a fost ca a reusit sa-si mentina pozitia si sa nu faca niciun angajament pentru limitarea emisiilor. "Tarile dezvoltate ne-au cerut angajamente pentru viitor si au vrut angajamente masurabile, verificabile si raportabile. Am avut succes in corelarea acestor cerinte cu transferul de tehnologie si finantare de la tarile dezvoltate, care sa fie de asemenea masurabile, verificabile si raportabile."

O alta mare realizare a conferintei de la Bali, in opinia lui Sibal, a fost convingerea Statelor Unite sa participe la eforturile internationale privind schimbarile climatice, sub foaia de parcurs de la Bali, chiar daca SUA nu a ratificat Protocolul de la Kyoto.

Schita de la Bali cuprinde ideile principale pentru negocierile care vor avea loc in urmatorii doi ani, pentru noul protocol, care va intra in vigoare in 2012, dupa expirarea Protocolului de la Kyoto. "Negocierile vor fi foarte dure", crede ministrul Indian Sibal.

Foto: finance.sina.cn

spot_img

Ultimele știri