India va prezenta in iunie un plan national pentru combaterea incalzirii globale, informeaza Reuters. Prim ministrul Manmohan Singh a declarat ca India nu se va obliga, insa, sa isi asume tinte pentru reducerea emisiilor, tinte care ar ameninta dezvoltarea economica.
Consiliul Schimbarilor Climatice isi propune sa infiinteze un fond de investitii pentru promovarea tehnologiilor verzi, cresterea eficientei energetice si combaterea posibilului impact al schimbarilor climatice asupra milioanelor de indieni saraci.
„India este pregatita sa promita ca emisiile noastre pe cap de locuitor nu vor depasi niciodata media de emisii pe cap de locuitor a statelor dezvoltate”, a spus prim ministrul in cadrul unui summit desfasurat in New Delhi pe tema dezvoltarii durabile.
Acest nivel al emisiilor ar putea fi scazut daca marii poluatori mondiali fac acelasi lucru, a adaugat Manmohan Singh.
Economia indiana a crescut cu 8-9% anual, in ultimii ani, si a transformat India intr-un poluator de talie mondiala, tara fiind responsabila pentru 4% din totalul emisiilor mondiale.
Ca tara in curs de dezvoltare, India nu este inca obligata sa-si reduca emisiile, care cresc cu 2-3% in fiecare an, in ciuda presiunii grupurilor ecologiste si tarilor dezvoltate.
India considera ca trebuie sa foloseasca mai multa energie pentru a iesi din saracie si sustine ca emisiile sale pe cap de locuitor sunt doar o fractiune din cele ale tarilor bogate care au folosit necontrolat carburanti fosili in ultimele secole.
Manmohan Singh a insistat pentru un regim global echitabil pentru transferul energiei verzi, sustinand ca o astfel de masura este in avantajul tarilor dezvoltate.
Potrivit datelor ONU, emisiile de dioxid de carbon pe cap de locuitor ale Indiei au fost de 1.2 tone in 2004, comparativ cu cele 20.6 de tone ale SUA in acelasi an.
Consiliul primului ministru, din care fac parte ministri, ecologisti, industrialisti si jurnalisti, va lua probabil in considerare modalitati de crestere a eficientei energetice fara a afecta cresterea economica si incurajarea energiilor regenerabile.
Strategia va prezenta solutii si pentru combaterea efectelor incalzirii globale care ameninta sute de milioane de indieni care sunt amenintati de topirea ghetarilor care alimenteaza cele mai mari rauri, provocand inundatii, secete si valuri de caldura.
In decembrie, India, China si SUA au fost de acord sa lanseze doi ani de negocieri pentru un nou acord care va inlocui Protocolul de la Kyoto care expira in 2012.
Protocolul de la Kyoto obliga 37 de tari bogate sa-si limiteze emisiile in intervalul 2008-2012. Tarile in curs de dezvoltare sunt excluse.