India isi va mentine promisiunea de a-si pastra emisiile de dioxid de carbon pe cap de locuitor sub media tarilor bogate. Asta se asteapta la conferinta pe teme de mediu care a inceput luni la Bali, Indonezia, care se desfasoara pe durata a doua saptamani, sub egida ONU, informeaza ENN.
Pare sa fie o promisiune usor de indeplinit deocamdata, intrucat americanul mediu este responsabil de o cantitate de emisii de 20 de ori mai mare decat cea a unui indian mediu, mai ales din cauza faptului ca peste 600 de milioane de indieni locuiesc inca in case fara electricitate, potrivit datelor guvernamentale.
Promisiunea reprezinta cea mai apropiata forma de a fi de acord cu obiective masurabile, subliniind importanta faptului ca tarile industrializate si poluante trebuie sa puna umarul la povara de a reduce emisiile.
Absenta unor limite de reducere a emisiilor pentru tarile in curs de dezvoltare precum India sau China a fost de multa vreme un motiv de divergenta cu Statele Unite si un motiv pentru care acestea au ramas in afara Protocolului de la Kyoto care angajeaza 36 de natiuni bogate sa-si reduca emisiile de dioxid de carbon.
Este de asteptat ca India sa negocieze din aceasta pozitie la intalnirea cu alte 190 de natiuni la Bali, conferinta care reprezinta debutul a unui porces de doi ani de negociere a unui protocol care sa urmeze celui de la Kyoto, care expira in 2012.
"Primul ministru a anuntat ca vom face o cale de dezvoltare cu atentie in asa fel incat in urmatorii 20, 30 de ani tot nu vom depasi emisiile din tarile dezvoltate", a declarat Jayant Mauskar, un offcial al Ministerului Mediului din India.
Aceasta idee sta si la baza strategiei pe problem climatice a Indiei care urmeaza sa fie publicata. "Asta este si o provocare pentru tarile dezvoltate", a declarat Rajendra Pachauri, un om de stiinta indian, membru in consiliul pentru schimbari climatice al primului-ministru. "Daca vor ca India sa-si reduca sau sa-si limiteze emisiile, ei trebuie, in primul rand, sa asigure limita care sa nu fie depasita", a adaugat acesta.
Pachauri, distins cu premiul Nobel anul acesta in calitate de director al comisiei pentru schimbari sclimatice a ONU, spune ca aceasta promisiune a Indiei poate fi un angajament semnificativ pe termen lung.
"Daca unele tari vorbesc despre reducerea emisiilor cu un procent de pana la 80% pana in 2050, asta ar putea devein o provocare pentru India", a declarat Pachauri.
O provocare pentru India
India este al patrulea emitator de gaze cu efect de sera a lumii. Tara se considera o sesime din umanitate, responsabila pentru doar 5% din emisiile globale.
Majoritatea celorlalte tari sunt de acord ca India sa aiba voie sa produca mai multa energie pentru a scoate sute de milioane de indieni din saracie. Ecologistii sustin ca acest lucru ii permite Indiei sa negocieze dintr-o pozitie din care sa ceara tarilor bogate mai multe actiuni pentru reducerea emisiilor.
India trebuie, de asemenea, laudata pentru rolul de lider in introducerea unor strategii pentru dezvoltare curate, a declarat Shruti Shukla, reprezentantul WWF, chiar daca strategiile se pun mai greu in practica.
Se asteapta ca schimbarile climatic sa aiba un impact devastator asupra Indiei. Secetele si inundatiile extreme vor afecta doua treimi dintre indienii care depend de agricultura pentru a trai.
"Nu stiu de ce toata lumea pune accent pe reducerea emisiilor", a declarat Mauskar. "Adaptarea este primul lucru pe care trebuie sa ne axam", a mai spus acesta. El a repetat ca India este fortata sa cheltuiasca 2% din PIB, sau 12 procente din bugetul anual, pentru a face fata schimbarilor climatic.
Luni, la Bali debuteaza conferinta pe teme climatice organizata sub egida ONU. De la aceasta intalnire se asteapta deblocarea negocierilor intre liderii lumii pentru demararea unui proces de doi care sa se finalizeze cu adoptarea unui protocol care sa-l inlocuiasca pe cel de la Kyoto care expira in 2012. VEZI AGENDA CONFERINTEI si PARTICIPANTII LA DISCUTIILE DE LA BALI