In timp ce seceta generata de incalzirea globala afecteaza industria viticola din Australia, se pare ca strugurii din tara vecina, Noua Zeelanda, au numai de castigat de pe urma caldurii excesive, informeaza Reuters. Temperaturile ridicate cauzate de schimbarile climatice ar putea transforma zonele reci din Noua Zeelanda in arii temperate, cu o clima mult mai favorabila culturilor de struguri.
Noua Zeelanda este cunoscuta pentru aromele fine ale vinurilor pe care le detine. Sauvignon Blanc sau Pinot Noir sunt doar doua dintre vinurile produse aici, care ajung pe mesele restautantelor selecte din Londra sau Los Angeles si care castiga mereu medalii la concursurile internationale de degustari. Totusi, in ciuda calitatii superioare a vinurilor, tara intampina probleme in producerea unor cantitati semnificative pentru export, din cauza vremii. Noua Zeelanda este una dintre cele mai sudice tari ale lumii, vanturile puternice si ingheturile venite din Antarctica facand dificila cultivarea vitei de vie.
In contextul incalzirii globale, „viitorul industriei noastre viticole se preconizeaza ca fiind unul foarte, foarte prosper”, a declarat directorul Asociatiei producatorilor de vin din Noua Zeelanda, Philip Gregan. Vinul este produs doar in zonele mai calde si mai uscate ale tarii, mai ales in Gisborne sau Hawke’s Bay, in partea de nord, si in Marlborough, in sud. Daca temperaturile vor creste cu doua, trei grade, insa, asa cum se preconizeaza, cultivarea vitei de vie s-ar putea extinde si in alte regiuni care, in prezent, sunt prea reci sau prea umede pentru a favoriza cresterea strugurilor, potrivit lui Gregan.
In acelasi timp, Australia, cel mai mare competitor al Noii Zeelande pe piata exportului international de vinuri, se confrunta cu o scadere a productiei si a calitatii vinurilor sale, din cauza schimbarilor climatice care au generat o clima mult prea uscata pentru cultivarea strugurilor.
Cultivarea strugurilor in Noua Zeelanda este aproape la fel de veche ca venirea europenilor in aceasta tara, primii struguri fiind plantati in 1850 de misionarii francezi, in regiunea Hawke’s Bay. Influenta imigrantilor europeni a devenit tot mai puternica in ultimi ani, datorita unor producatori ca Josep Babich din Dalmatia sau Nikola Delegat din Croatia, fondatorii unor podgorii de exceptie, care si astazi le poarta numele.
Pentru mai mult de un secol, vinul era baut doar la nivel national, exporturile de vin incepand abia in 1970. In ultimii 10 ani, valoarea exporturilor de vin a crescut de la 75,9 milioane de dolari neozeelandezi pana la 700 milioane de dolari neozeelandezi, iar pana in 2010 se estimeaza o crestere de pana la 1 miliard de dolari neozeelandezi. De asemenea, numarul vinotecilor din Noua Zeelanda s-a marit de la 90, in 1990, pana la circa 600, in prezent.