În statul german Bavaria se construiește un proiect inovator de încălzire geotermală

Banca Europeană de Investiții anunță că sprijină lansarea unui proiect inovator de energie electrică și încălzire geotermală în Bavaria, Germania, cu aproape 45 de milioane euro, susținut de programul european InvestEU. Proiectul, care a primit și un grant de la Fondul de inovare al UE, va furniza încălzire cu emisii scăzute de carbon pentru orașul Geretsried și în regiunea din Bavaria.

Tehnologia are potențialul de a fi răspândită într-o gamă mai largă de locații decât energia geotermală convențională.

”Banca Europeană de Investiții (BEI) oferă un împrumut de aproape 45 de milioane de euro pentru un proiect inovator de încălzire geotermală, Eavor-LoopTM, în statul german Bavaria. Eavor, cu sediul în Canada, va implementa tehnologia geotermală în buclă închisă pentru prima dată la scară comercială în orașul bavarez Geretsried. Spre deosebire de încălzirea geotermală convențională, tehnologia Eavor-LoopTM nu captează căldura din apa subterană sau rezervoarele de abur. În schimb, compania forează adânc în pământ și recoltează căldura direct din rocile subterane”, anunță banca într-un comunicat.

Primul proiect Eavor-LoopTM la scară comercială este construit cu sprijinul suplimentar al unui grant de 91,6 milioane euro din Fondul de inovare al UE. Împrumutul BEI vine cu o garanție din partea programului european InvestEU. Proiectul este co-finanțat de Japan Bank for International Cooperation (JBIC), ING Bank N.V. (ING) și Mizuho Bank, Ltd. (Mizuho) și este asigurat de Agenția de Credit pentru Export din Japonia, Nippon Export and Investment Insurance (NEXI). Se califică drept împrumut verde în conformitate cu principiile împrumuturilor ecologice ale Asociației Pieței de Împrumut.

Sprijinul combinat din partea BEI, JBIC, ING și Mizuho se ridică la 130 de milioane euro.

Green Giraffe Advisory a acționat ca unic consilier financiar pentru a structura pachetul de finanțare a datoriei.

Sistemul Eavor-LoopTM seamănă cu un radiator subteran uriaș. Două puțuri verticale sunt forate la o adâncime de 4.500 până la 5.000 de metri. Apoi se forează 12 perechi de sonde laterale orizontale, lungi de 3.000 până la 3.500 de metri, de la bazele fiecăruia dintre cele două puțuri, pentru un total de aproximativ 90 de kilometri de foraj (aproximativ 320 până la 360 de kilometri pentru patru bucle). Radiatorul gigant este apoi umplut cu lichid.

Sistemul funcționează în mod natural pe un termosifon. Apa din partea inferioară a sistemului este încălzită de roca subterană și se ridică în mod natural la suprafață, unde poate fi folosită direct pentru încălzire centralizată sau pentru a genera energie.

Sistemul emite mai puține gaze cu efect de seră decât sistemele geotermale convenționale, deoarece nu este necesară reinjectarea de noi fluide și nu necesită utilizarea pe scară largă a pompelor. Pentru a opera acest sistem, este nevoie de un anumit tip de rocă subterană pentru a utiliza conductibilitatea termică.

Înainte de a începe comercialul Eavor-LoopTM în Germania, Eavor a construit un proiect pilot, Eavor-Lite, în Alberta, Canada, în anul 2019. Proiectul-pilot a fost în funcțiune în ultimii cinci ani.

Investiția totală a Eavor este de așteptat să ajungă la 350 de milioane de euro.

„Încă o dată, vedem cât de valoroasă este munca Fondului pentru inovare prin finanțarea pe care o oferă proiectelor de ultimă oră care reduc emisiile. Astăzi, datorită investițiilor de 45 de milioane euro din partea Băncii Europene de Investiții și 91,6 milioane euro din Fondul de inovare, sprijinim tehnologia geotermală inovatoare Eavor-LoopTM din Bavaria, Germania. Acest proiect va oferi încălzire cu emisii scăzute de carbon pentru mii de gospodării și întreprinderi. Este un exemplu al rolului pe care îl va juca industria geotermală pe drumul către zero net. Trecerea de la combustibilii fosili la energia geotermală poate ajuta la decarbonizarea nevoilor de energie ale populației UE și la reducerea facturilor noastre la energie”, a declarat comisarul pentru acțiune pentru climă, Wopke Hoekstra.

Eavor-LoopTM va furniza încălzire gospodăriilor și întreprinderilor. În plus, o centrală electrică va transforma căldura geotermală în energie electrică. Eavor a semnat deja un contract de preluare cu furnizorul local de căldură și intenționează să înceapă livrarea de căldură în 2026, mărind aprovizionarea treptat. Eavor-LoopTM a început dezvoltarea unui al doilea proiect în Germania pentru a furniza 15-20% din cererea de termoficare din Hanovra, în statul german Saxonia Inferioară.

„Pe lângă energia eoliană și solară, căldura geotermală oferă o sursă naturală, constantă și de încredere de energie regenerabilă curată. Prin urmare, Eavor-LoopTM sprijină tranziția către un sistem energetic neutru din punct de vedere al carbonului în Germania și ajută țara să devină independentă de combustibilii fosili, adăugând în același timp securitatea energetică pentru oameni și afaceri”, afirmă Nicola Beer, vicepreședintele BEI cu supravegherea finanțării în Germania.

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri