În lumea reală, plastic Barbie… is NOT so fantastic

După lansarea la nivel mondial, filmul „Barbie” a generat o creștere spectaculoasă a vânzărilor de păpuși și accesorii. Pelicula, care s-a transformat într-un fenomen global de box office, pare să stimuleze vânzările de jucării Barbie.

Studiile estimează că 90% din jucăriile din întreaga lume sunt fabricate din materiale plastice, PVC-ul (policlorură de vinil) fiind considerat cel principal. Ftalații, substanțe despre care literatura de specialitate a demonstrat că sunt toxice și cauzează probleme hormonale și cancer la copii, sunt utilizați pentru a conferi PVC flexibilitate. PC (policarbonatul), un alt material utilizat la fabricarea jucăriilor, poate conține atât Bisfenolul A (BPA), cât și înlocuitorii săi, Bisfenolul S (BPS) și Bisfenolul F (BPF), care au produs, de asemenea, probleme de sănătate copiilor și adolescenților.

Numai în SUA, vânzările au crescut cu 25% pentru luna iulie-august, comparativ cu aceeași perioadă de acum un an, potrivit celor mai recente date de la firma de cercetare de piață Circana, care urmărește datele de la punctele de vânzare ale comercianților. Spre exemplu, în ziua în care o păpușă Barbie Margot Robbie a fost scoasă la vânzare, aceasta a devenit cea mai bine vândută jucărie pe Amazon. În plus, noua peliculă a dus și la o creștere a vânzărilor de îmbrăcăminte fast-fashion în stilul anilor 2000. Pelicula „Barbie” a primit sigiliul de aur al Asociației Media de Mediu (EMA), un indicator că distribuția și echipa de producție au avut practici sustenabile în culise și pe tot parcursul filmărilor.

Dar toate aceste tendințe, premii și cifre au legătură cu… plasticul. În timp ce antropologii au multe de spus despre semnificația culturală a lui Barbie, ceva ce a fost mai puțin discutat este că, în lumea noastră, plasticul din Barbie nu este atât de fantastic.

Barbie și toți `prietenii” ei din plastic sunt fabricați cu cel puțin cinci tipuri de plastic bazate pe combustibili fosili: policlorură de vinil (PVC), acetat de etilenă și vinil (EVA), stiren acrilonitril-butadien (ABS) și vinil dur, plus aditivi chimici. Unul dintre acești aditivi din plastic, numit Di(izononil)ciclohexan-1,2-dicarboxilat (DINCH), a fost folosit în noile păpuși Barbie pentru a înlocui ftalații, care sunt aditivi ce pot provoca astm, tulburări metabolice, sau obezitate.

Cu toate acestea, cercetările asupra celulelor umane sugerează că DINCH ar putea avea rezultate adverse similare cu cele ale altor plastifianti toxici din jucăriile pentru copii. Jucăriile din plastic eliberează, de asemenea, microplastic și nanoplastic toxice, care sunt ușor inhalate și ingerate (în special dacă copilul mestecă jucăriile). Jucăriile din plastic eliberează, de asemenea, compuși chimici fabricați din combustibili fosili numiți compuși organici volatili (VOC), care sunt asociați cu mai multe probleme de sănătate, inclusiv iritații ale ochilor, nasului și gâtului, dureri de cap, leziuni ale organelor, greață și sunt potențial cancerigene.

Așadar, în loc să cumpărăm o păpușă Barbie, poate vizionăm filmul în schimb; este mai sustenabil.

A doua viață pentru jucării 

Sâmbătă, 23 septembrie, Roaba de Cultură organizează cea de-a treia ediție a Târgului de Jurării 2nd Life, unde jucăriile primesc o a doua șansă, la standurile special amenajate.

Veți avea parte de sesiuni de coaching și dezvoltare personală pentru părinți și copii, organizate de Alexandra Băeții, autoare a trei cărți motivaționale din seria „Impactul” și trainer MBA Kids Academy. Aceasta, alături de tatăl său, Florin Băeții, își propune să promoveze importanța echipei părinte-copil în diverse etape ale dezvoltării, precum și importanța principiilor transmise către cei mici, precum curajul, disciplina, motivația, dar și valorile solidarității, sustenabilității și responsabilității față de mediu.

În plus, copiii se pot bucura de atelierele de recycle arts & crafts, reparații jucării și biciclete, jocuri interactive, ateliere pictură, ateliere de robotică și artele spectacolului, precum și alte activități distractive și educative.

Surprizele nu se opresc însă aici, pentru că la Roaba de cultură sunt pregătite și concerte, dans, teatru de păpuși și multe altele. Programul complet pe evenimentul de Facebook: https://www.facebook.com/events/1270085220359179

Ce s-a întâmplat la ediția de anul trecut: Peste 2000 de persoane au dat o șansă jucăriilor vechi la cea de-a doua ediție a Târgului de jucării “2nd Life”

Citește și: Jucăriile vor avea nevoie de pașapoarte digitale. 25% din jucării conțin substanțe chimice periculoase

spot_img

Ultimele știri