Romania va imprumuta 50 de milioane de euro de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) pentru finantarea proiectului privind controlul integrat al poluarii cu nutrienti.
Potrivit proiectului de lege aprobat, miercuri, de Executiv, Romania va imprumuta 50 de milioane euro de la BIRD in baza Acordului de imprumut pentru finantarea proiectului "Controlul integrat al poluarii cu nutrienti", in vederea alinierii tarii noastre la prevederile Directivei Nitrati a UE (Directiva Consiliului 91/676/CEE) privind poluarea cu nitrati din surse agricole, informeaza un comunicat al Guvernului.
Pe langa imprumut, Romania va primi de la BIRD si 5,5 milioane dolari SUA cu titlul de asistenta financiara nerambursabila in vederea realizarii aceluiasi proiect.
Finantarea proiectului se va realiza si cu 3,63 milioane de euro de la bugetele locale ale celor 91 de comune beneficiare ale proiectului, cu 1,4 milioane de lei reprezentand sume repartizate prin hotarare a Consiliului Judetean catre bugetele locale ale comunelor si cu 1 milion de euro din bugetul propriu al Administratiei Nationale "Apele Romane".
Proiectul "Controlul integrat al poluarii cu nutrienti" vizeaza realizarea de investitii la nivelul a 91 de comune, in vederea protectiei resurselor de apa impotriva poluarii cu nutrienti, prin implementarea de sisteme imbunatatite pentru colectarea si managementul gunoiului de grajd provenit de la animale si a gunoiului menajer, lucrari de reabilitare a pasunilor si plantarea de perdele vegetative pentru protectia cursurilor de apa, reabilitarea sau extinderea sistemelor de canalizare si tratare a apelor uzate, promovarea aplicarii Codului de bune practici agricole.
Prin implementarea acestui proiect se are in vedere reducerea deversarilor de nutrienti (azot si fosfor) si de alte substante poluante de origine agricola in apele de suprafata si subterane, imbunatatirea calitatii apei, reducerea cazurilor de intoxicatii acute cu nitriti.
Proiectul privind controlul integrat al poluarii cu nutrienti se realizeaza de catre Unitatea de Management a Proiectului (UMP) infiintata in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, se mentioneaza in comunicat.
Imprumutul BIRD va fi disponibilizat in transe, in baza cheltuielilor eligibile efectuate in cadrul proiectului. Ministerul Economiei si Finantelor va efectua tragerile din fondurile imprumutului, destinatia sumelor fiind stabilita conform legislatiei in vigoare.
De asemenea, Ministerul Economiei si Finantelor va incheia cu Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile un acord subsidiar prin care se vor stabili drepturile si obligatiile partilor in aplicarea prevederilor acordului, precum si o Conventie prin care sumele aferente asistentei financiare nerambursabile vor fi trase direct de catre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, se arata in comunicat.
Fondurile necesare in vederea rambursarii imprumutului extern, achitarea dobanzilor, comisioanelor si a altor costuri aferente imprumutului se vor asigura de la bugetul de stat, din sumele prevazute anual cu aceasta destinatie, prin bugetul Ministerului Economiei si Finantelor.
Proiectul de lege mentionat autorizeaza Guvernul ca, prin Ministerul Finantelor, de comun acord cu BIRD, sa introduca pe parcursul utilizarii imprumutului si a asistentei financiare nerambursabile, amendamente la continutul acestuia ce privesc realocari de fonduri, modificari de termene, precum si orice alte modificari care nu sunt de natura sa sporeasca obligatiile financiare ale Romaniei fata de BIRD sau sa determine noi conditionari economice fata de cele convenite initial intre
parti.