IKEA vinde panouri solare

IKEA, numarul 1 mondial in industria mobilei, a anuntat ca, de astazi, vinde panouri solare pe piata britanica. Panourile, fabricate de chinezii de la Hanergy, sunt vandute cu  6.800 de euro englezilor care detin cardul IKEA Family.

Initiativa a fost lansata astazi (n.r. – luni)  in magazinul IKEA din Southampton si  va fi preluata in alte 17 magazine din Marea Britanie in urmatoarele 10 luni, iar in ceea ce priveste amortizarea investitiei preconizam o perioada de 7 ani”, a precizat IKEA intr-un comunicat.

Potrivit reprezentantilor IKEA, comertul cu panouri solare in Marea Britanie se desfasoara in cadrul unui proiect-pilot, iar decizia de a comercializa fotovoltaice si in alte tari va fi luata in urmatoarele 12 luni.

Este o continuare fireasca a activitatii noastre. Daca puteti cumpara din magazinele IKEA tot ceea ce consuma energie, de ce nu ati putea cumpara si ceva care produce energie”, a explicat, pentru AFP, directorul de Dezvoltare durabila a companiei, Steve Howard.

Consum anual de 1% din rezervele mondiale de lemn

Gigantul suedez de mobila, IKEA, consuma anual peste 16 milioane de metri cubi de lemn, adica 1% din rezervele mondiale de lemn, pentru a-si confectiona produsele pe care le furnizeaza clientilor sai din 41 de tari de pe glob, potrivit unui studiu realizat de revista Pacific Standard, citat de lematin.ch.

Acest apetit fara masura se explica nu numai prin dimensiunea planetara a afacerilor pe care le deruleaza grupul suedez, ci si prin modelele pe care le comercializeaza, si anume piese de mobilier ieftine, care se monteaza foarte usor, cu o durata de viata limitata”, scrie lematin.ch.

Pentru a-si procura materia prima, gigantul suedez are nevoie de un numar foarte mare de concesiuni forestiere, situate mai ales in tarile nordice, Scandinavia si Rusia, unde pinul, folosit cu predilectie de IKEA pentru mobilele sale, este foarte raspandit, mai scrie lematin.ch.

Grupul se aprovizioneaza cu lemn si din Polonia, 24,3%; Germania, 10%; Lituania, 9,9%; Franta,2,7%; China, 8,1%, cat si din Asia de Sud-Est, din tari cum ar fi Laos sau Vietnam, in care s-a asociat cu WWF pentru a garanta originea lemnului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri