Iazurile de decantare, in atentia autoritatilor judetene din Alba

O parte din iazurile de decantare din Muntii Apuseni au fost inchise, altele se afla in conservare, urmand ca in viitor sa fie ecologizate, a declarat subprefectul judetului Alba, Clement Negrut.

Astfel, in urma exploatarii miniere de la Baia de Aries, inchisa in 2005, au ramas trei iazuri de decantare, din care doua- Brazesti si Valea Cutii-, sunt in conservare. Iazul Valea Sartasului a fost inchis.

Supravegherea si intretinerea curenta a iazurilor se desfasoara cu fonduri de la Ministerul Economiei si Finateleor, prin intermediul unei societati din Abrud, in cursul anului trecut fiind cheltuiti in acest sens 80.000 de lei. Monitorizarea sistemului de evacuare a apelor se face saptamanal de catre laboratorul propriu si o data pe luna de catre Sistemul de Gospodarire a Apelor Alba Iulia.

Pentru iazul de la Valea Salistei exista un proiect tehnic pentru lucrari de inchidere si ecologizare. Monitorizarea acestui iaz, care a apartinut exploatarii Rosia Montana, inchisa in urma cu un an, se face bilunar pentru indicatorii de calitate a apelor- plumb, cupru, zinc, fier, Ph si reziduu fix, respectiv bisaptamanal pentru urmarirea nivelului hidrostatic.

In ceea ce priveste iazul de la Gura Rosiei, concluziile privind stabilitatea sa vor rezulta in urma evaluarii starii de siguranta a acestuia, lucru posibil dupa finalizarea proiectului tehnic pentru lucrari de urmarire si punere in siguranta.

Potrivit unui raport elaborat anul trecut, iazul Gura Rosiei prezenta procese erozionale si ravene care ar putea crea, prin evolutie, alunecari din masa de steril spre cursul paraului Abrud, aflat la 20 de metri distanta
In urma altei exploatari miniere din Apuseni, cea de la Zlatna, inchisa in urma cu patru ani, au ramas trei iazuri de decantare. Acestea se afla sub supraveghere permanenta, numai anul trecut fiind alocati in acest sens circa 125.000 de lei. Nu s-au realizat insa si lucrari de ecologizare a lor si nici nu au fost alocate fonduri pentru 2008.

Tot in Apuseni mai exista iazuri de decantare si halde de steril aflate in exploatarea societatii Energomineral, care a preluat activitatea de la Cuprumin Abrud. Operatorul desfasoara activitati la iazurile de decantare Valea Sesei, Valea Stefancei I – iaz de avarii aflat in conservare cu postutilizare, Valea Stefancei II- iaz de rezerva, si la haldele de steril Obarsia Muntari, Valea Cuibarului si Geamana.

Exista un plan de actiuni pentru esalonarea lucrarilor necesar a fi efectuate pana in 2011, a caror realizare se estimeaza a costa peste 32, 8 milioane de euro.

Potrivit unui raport elaborat in 2007, unele din cele zece iazuri de decantare din Alba prezinta procese erozionale semnificative si, in consecinta, necesita ample lucrari de conservare si ecologizare pentru a se elimina astfel orice potential risc de producere a unor accidente.

+ posts
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri