Hrana pentru cosmonauti: fasole, fursecuri si Pepsi-Cola

O expozitie inedita s-a deschis, joi, la Bucuresti.

Un pasionat al spatiului din Germania, Tasillo Romisch, a adus pentru prima oara in Romania “tezaurul” sau: o colectie de obiecte folosite pe navele cosmice. Invitat special la inaugurarea expozitiei a fost singurul astronaut roman, Dumitru Prunariu.

Expozitia se intituleaza “Cosmos 2012, mit si adevar”.

Contrazicand ideea ca astronautii mananca doar prafuri si pilule, in expozitie sunt prezentate o serie de alimente spatiale, produse in SUA, Rusia sau China.

Evident, ca si pentru populatia terestra, chinezii ofera, si pentru astronauti, orez, cu opt ingrediente. La desert, cosmonautii chinezi primesc fursecuri.

Pe navele spatiale americane se servesc fasole verde cu broccoli sau cartofi gratinati, iar drept bautura – Pepsi-Cola. Micul-dejun este similar celui de pe Terra: omleta si suc de mere.

Alte bucate din meniul spatial sunt supa de cartofi cu caltabos, macaroanele cu carne, laptele pasteurizat, ceaiul si sucul de portocale. Painea si ciocolata sunt identice celor de pe Terra, cu singura deosebire ca ele sunt deja impartite in bucati de cate o muscatura, astfel incat sa fie usor de consumat. Pe navele cosmice exista si tacamuri, dar din cauza imponderabilitatii ele sunt greu de folosit, iar pentru siguranta sunt fixate cu benzi adezive.

Desi exponatele aduse la Bucuresti nu sunt produse recent, ele ilustreaza fidel si meniul actual al cosmonautilor, care continua sa respecte obiceiurile culinare de pe Terra.

“Stomacul trebuie sa functioneze”, a explicat, pentru Green Report, Dumitru Prunariu.

Butoane nucleare

In expozitie sunt prezentate si alte obiecte sau instrumente utilizate pe navele spatiale sau preluate de la acestea.

Printre cele mai interesante sunt butoanele pentru lansarea rachetelor intercontinentale, gata de actiune in perioada „Razboiului rece”.

Cele trei butoane aduse la Bucuresti indicau comanda de a distruge o tinta, lansarea cu succes a rachetei si chiar acordul de a folosi arma nucleara.

Energie verde din Cosmos

In cadrul aceleiasi expozitii sunt ilustrate si modalitati de captare a energiei verzi in spatiul cosmic.

Astfel, sunt expuse celule fotovoltaice, utilizate pe statia spatiala de cosmonautii sovietici. Ele au fost instalate pe structura exterioara a statiei Saliut 7, in cadrul experimentului Interkosmos.

Dupa cateva luni de functionare, dispozitivul solar a fost demontat si readus pe Pamant, pentru a se observa cat de bine a rezistat in Cosmos.

Colectie recunoscuta de Guinness World Records

Colectia personala a lui Tasillo Romisch numara circa 95.000 de obiecte si a fost recunoscuta de Guinness World Records, in anul 2001, drept cea mai mare colectie personala de exponate legate de zborurile cosmice.

Expozitia functioneaza timp de zece zile in complexul Iris Titan Shopping Center si poate fi vizionata gratuit.

Ideea aducerii colectiei la Bucuresti apartine Brigittei Schmitt (foto sus, dreapta), partener in cadrul firmei germane Oasis Shopping Center Services, care administreaza complexul Iris.

Prima vizionare publica a colectiei spatiale s-a organizat la Frankfurt in anul 2004, a precizat Brigitte Schmitt pentru Green Report.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Romanii se implica in misiunea spatiala spre Marte

30 de ani de la primul zbor in spatiu al unui roman. Expozitie aniversara „Dumitru Prunariu – Omul” (FOTO)

spot_img

Ultimele știri