Holcim Romania a reactionat rapid, in fata acestui inceput de recesiune economica, prin scaderea costurile operationale, reducerea investitiilor in proiecte noi, legate de extindere, precum si prin imbunatatirea eficientei proceselor de productie, a afirmat, miercuri, directorul general al Holcim Romania, Markus Wirth, cu prilejul lansarii raportului de dezvoltare durabila pe 2008 al companiei -‘Strategii globale – Initiative locale’, informeaza Agerpres.
De altfel, succesul Holcim din 2008, cel mai bun an din punct de vedere al performantelor operationale, se bazeaza pe dezvoltarea durabila. Anul trecut, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 372 milioane de euro, cu 25 la suta mai mult decat in 2007.
Referindu-se apoi la o alta componenta a dezvoltarii durabile, directorul general al Holcim Romania a subliniat ca, de la debutul activitatii companiei in Romania si pana la sfarsitul anului trecut, numai pentru proiecte de protectie a mediului au fost facute investitii de 27 de milioane de euro. La acestea se adauga alte sume alocate achizitionarii de noi instalatii, mai performante si mai putin poluante, investitiile de mediu fiind astfel considerabil mai mari.
Cu toate ca Holcim Romania s-a conformat tuturor cerintelor legale, in vigoare in Romania, privind protectia mediului, fiind deja o companie ‘verde’, societatea urmareste permanent imbunatatirea indicatorului intern de performanta de mediu. In prezent, acesta este de 83 la suta, in crestere fata de 79 la suta, nivel atins in 2007, dar va ajunge la 85 la suta pana la sfarsitul acestui an, a declarat, pentru Agerpres, Daniela Beles, Coordonator central Protectia mediului.
O contributie semnificativa la imbunatatirea indicatorul intern de performanta de mediu pentru 2009 o va avea investitia in valoare de peste 120 milioane de euro pentru modernizarea fabricii de ciment de la Campulung Muscel. Un alt obiectiv al companiei este reducerea cu 20 la suta a emisiilor de bioxid de carbon pe tona de ciment, pana in anul 2010, ‘iar in momentul de fata suntem in grafic’, a precizat Markus Wirth, adaugand ca ‘toate investitiile sunt facute si instalatiile sunt operationale’. Holcim este primul producator de ciment, betoane si agregate care a implementat in Romania conceptul de statie ecologica de betoane, ce respecta cele mai noi standarde de protectie a mediului privind emisiile de praf, zgomotul si reciclarea resurselor, inclusiv a apei.
‘In prezent, toate statiile noastre de betoane sunt ecologice’, a subliniat Wirth. Holcim Romania face parte din Grupul Holcim, unul dintre cei mai importanti producatori din lume de ciment, betoane, lianti speciali si agregate de calitate. Compania detine in prezent trei fabrici de ciment in Turda, Campulung Muscel si Alesd, o retea de 18 statii de betoane, doua statii de lianti speciali si cinci statii de agregate. Totalul investitiilor, din 1997 pana la sfarsitul lui 2008, se ridica la aproximativ 660 milioane de euro, din care 150 milioane de euro, numai in anul trecut.
Foto: www.hedbergaggregates.com