Hidroelectrica si-a depasit profitul bugetat pe 2013 inca din primul semestru

Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania,  a inregistrat un profit istoric de 481 milioane lei pe primele 6 luni ale anului 2013.

Rezultatul financiar aferent primul semestru este cu 47 de milioane lei mai mare decat profitul bugetat pe intregul an 2013 si aproximativ de doua ori mai mare decat profitul inregistrat de companie in anul 2010 cand societatea a atins un maxim al productiei de 19,8 milioane MWh.

Si cifra de afaceri pe primele 6 luni ale anului 2013 a fost cu 423 milioane lei mai mare decat cifra de afaceri inregistrata de companie pe primul semestru al anului 2012, respectiv de 1,686 miliarde lei fata de 1,263 miliarde lei.

Productia inregistrata pe primele 6 luni din 2013 a fost de 8,2 milioane MWh fata de 7 milioane MWh pe primele 6 luni din 2012.

Remus Borza

Profitul inregistrat de Hidroelectrica se datoreaza maximizarii veniturilor si implicit a profitabilitatii ca efect al denuntarii contractelor bilaterale cu traderii de energie, cu producatorii termo si cu contractorii generali. Este rezultatul renegocierii a aproximativ 500 de contracte dezavantajoase pentru Hidroelectrica, a redimensionarii organigramei cu consecinta disponibilizarii a 900 de salariati, a comasarii sucursalelor, a optimizarii proceselor de productie si a eficientizarii vanzarii pe cele 5 canale de distributie”, a declarat Remus Borza, fost administrator judiciar al companiei in prezent membru al Consiliului de Supraveghere.

In ceea ce priveste investitiile, pentru anul 2013 s-au suspendat finantarile doar pentru acele titluri de investitii ineficiente din punct de vedere economic, gen Pascani, Fagaras-Hoghiz, Valea Sadului, Siriu-Surduc, la care pretul megawatului instalat ajunge si la 24 milioane de euro, de 12 ori mai mult decat media la nivel european. Investitiile rentabile economic sunt finantate in continuare.

Astfel, in trimestrul IV din 2013 Hidroelectrica va pune in functiune Centrala Racovita (Sibiu), in 2014 Centrala Rastolita (Mures) si Dumitra (Gorj).

La sfarsitul luni iiunie, Tribunalul Bucuresti a hotarat inchiderea procedurii de insolventa in cazul companiei Hidroelectrica, insa decizia nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs la Curtea de Apel a Capitalei. Instanta a luat aceasta decizie in baza articolului 32 din Legea insolventei (85/2006).

Prin aceeasi decizie  Tribunalul Bucuresti respins mai multe cereri de opozitie facute de Andritz Viena si Andritz Elvetia.

Guvernul s-a angajat in negocierile cu Fondul Monetar International ca va lista 10% din actiunile Hidroelectrica imediat ce compania iese din insolventa.

Hidroelectrica a intrat in insolventa in 20 iunie 2012, principalul motiv fiind vanzarea energiei la preturi sub nivelul pietei prin contracte preferentioale incheiate cu “baietii destepti”.

spot_img

Ultimele știri