Productia de hartie igienica extrafina este mai daunatoare mediului decat vehiculele de teren sau fast food-urile, anunta ecologistii americani, citati de The Guardian.
„Este un produs pe care il folosim mai putin de trei secunde si consecintele ecologice ale productiei sale din copaci sunt enorme”, a declarat Allen Hershkowitz, cercetator la Consiliul de Aparare a Resurselor Naturale. Ea a explicat ca productia hartiei igienice are un asemenea impact asupra mediului din cauza chimicalelor folosite in productie, si din cauza defrisarilor excesive.
Activistii Greenpeace au initiat o campanie prin care sa atraga atentia asupra acestor riscuri, si care sa contracareze demersurile gigantilor din industrie care promoveaza marcile de lux, prin clasificarea din punct de vedere ecologic a hartiei igienice. Recent, producatorii din industrie au initiat o campanie in care celebritatile vorbesc despre avantajele acestor marci de hartie igienica si servetele.
„Exista un mit in Statele Unite ca hartia reciclata este de foarte proasta calitate, ca este precum cartonul si e imposibil de folosit”, a declarat Lindsey Allen din partea Greenpeace. Grupul sustine ca acele tipuri de produse care includ un strat de aer intre nivelele de hartie sunt cele mai daunatoare.
Producatorii de hartie sustin ca servetelele din trei straturi si cele imbibate cu lotiune de maini sunt cele mai bine vandute produse, iar castigurile provenite din comercializarea marcilor de lux au crescut cu 40% in 2008. In ciuda recesuinii, compania Kimberly-Clark din domeniu a investit 25 de milioane de dolari in publicitate in ultimul trimestru al anului trecut.
Reprezentantii companiei sustin ca materia prima folosita de Kimberly-Clark provine din paduri administrate sustenabil in Canada, si ca americanii au ocazia de a opta pentru hartie reciclata, dar prefera produsele extrafine si compacte.
Mai mult de 98% din hartia igienica vanduta in SUA este fabricata din lemn din paduri virgine, afirma Allen Hershkowitz, in timp ce in America Latina si Europa se foloseste materie prima reciclata in proportie de 40%. In plus, americanii folosesc de trei ori mai multa hartie decat un european de rand si de 100 de ori mai mult decat un chinez.
„Eu chiar cred ca este un fenomen preponderent american. Oamenii chiar nu inteleg ca finetea echivaleaza cu distrugerea ecologica”, afirma Hershkowitz.