Locuri de parcare si trasee pentru biciclete, puncte de colectare a deseurilor reciclabile, centre sociale, dar si zone care se confrunta cu valori mari ale poluarii sunt marcate pe Harta verde a Bucurestiului, lansata, duminica, in Parcul Cismigiu din Capitala.
Harta, care a fost tiparita intr-o prima faza in 100.000 de exemplare, va fi distribuita gratuit in muzee si in scoli, precum si impreuna cu revista National Geographic sau cotidianul Jurnalul National.
De asemenea, peste cateva zile va fi lansata varianta sa interactiva, pe internet, in cazul careia bucurestenii care vor sa aduca informatii noi vor putea face completari online (www.hartaverde-bucuresti.ro).
Pe material mai sunt punctate monumente istorice, muzee, teatre, parcuri, sediile unor ONG-uri, centre comunitare, cantine sociale, cabinete medicale sociale, biserici, piete, arbori ocrotiti.
Reprezentantii Asociatiei culturale Goodartofnoon, realizatoare a proiectului, doresc sa introduca si pe teren simbolurile inscrise pe harta, astfel incat locurile marcate sa poata fi gasite cu mai mare usurinta. Ei intentioneaza totodata sa isi prezinte proiectul in scoli, dar si sa initieze dezbateri la nivelul comunitatilor locale pe tema dezvoltarii durabile.
Harta Verde Bucuresti este parte a retelei Green Map System care s-a dezvoltat incepand cu anul 1995 si include peste 400 de orase din 50 de tari, a precizat presedintele Asociatiei Goodartofnoon, Ruxandra Soare. Ea a adaugat ca este prima harta de acest tip de sud-estul Europei.
Academicianul Razvan Theodorescu, prezent la lansare, a remarcat ca verdele nu este doar culoarea naturii, ci si a sperantei, si a marturisit ca, parcurgand harta, a descoperit multe lucruri pe care nu le cunostea.
Pledand pentru folosirea bicicletelor ca mijloc de deplasare, Geo Culda, din partea Asociatiei "Bate saua sa priceapa iapa", a precizat ca pe locul de parcare al unei masini incap nu mai putin de zece biciclete.
Mai multe zeci de bucuresteni au fost prezenti duminica in Cismigiu, cu ocazia lansarii hartii. Organizatorii au pregatit si mai multe standuri care promovau o parte din resursele indicate pe harta: artizanat, agricultura ecologica, cabinete medicale sociale. La standul celor de la Asociatia "Bate saua sa priceapa iapa" au fost distribuite borcane cu "aer proaspat".
Ideea realizarii unei harti verzi a apartinut americancei Wendy Brawer, care a dorit sa ii ajute
pe newyorkezi, dar si pe turisti sa identifice obiectivele naturale si culturale semnificative din oras.