Harta poluarii aerului, vazuta din satelit

Doi cercetatori canadieni au reusit sa genereze o harta a poluarii aerului de pe glob folosind imaginile transmise din spatiu de catre sateliti, informeaza site-ul NASA.

Aceasta este prima harta globala care arata nivelul de poluare a aerului cu particule si este considerata foarte utila intrucat in multe state in curs de dezvoltare nu exista tehnologia necesara pentru a masura nivelul substantelor nocive din atmosfera.

Poluarea cu particule consta in prezenta in aer a unor particule de cel mult 2,5 micrometri in diametru, adica o zecime din grosimea unui fir de par. Acesta sunt suficient de mici pentru a trece de sistemul de aparare al organismului si ajung in plamani. Expertii estimeaza ca milioane de oameni mor in fiecare an din cauza poluarii aerului.

Pentru a masura nivelul poluarii cu particule, cei doi cercetatori de la Universitatea Dalhousie din Canada, Aaron van Donkelaar si Randall Martin, au folosit imagini transmise de doi sateliti NASA, pe care le-au prelucrat pe calculator pentru a vedea cum este dispusa poluarea atmosferica pe glob.

Din harta reiese ca zonele foarte populate, precum estul Chinei si cele in care bate vantul adesea sunt cele mai poluate. Arderea combustibililor fosili si transporturile genereaza cea mai mare parte a poluarii, insa cercetatorii vor sa imbunatateasca harta, adaugand detalii despre poluarea naturala sau cea cauzata de om.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri