GWEC: Romania, in topul pietelor emergente din eolian

In 2012, Romania s-a clasat in topul european al pietelor emergente din energia eoliana, potrivit ultimului raport al  Consiliului Global al Energiei Eoliene (GWEC).

Tara noastra a avut o o capacitate instalate de 932 MW, aproape dublu fata de 2011, si a atins o capacitate cumulata de 1.905 MW la finele anului trecut.

Cu toate acestea, energia eoliana  reprezinta doar 5% din productia energetica nationala, iar Romania continua sa fie “alimentata” predominant cu combustibili fosili, 50%. Tot  in 2012, energia  hidro a reprezentat 25%, iar energia, nucleara, 20%”, se arata in raportul GWEC, publicat ieri la Bruxelles.

Majoritatea parcurilor eoliene ale Romaniei sunt localizate in Dobrogea, pe malul Marii Negre, unde, la altitudini de circa 100 de metri, viteza medie a vantului este de 7,2 m/s.  Regiunea  este ideala pentru dezvoltarea parcurilor eoliene, conform GWEC. Alte doua regiuni cu un potential important sunt Moldova si Banat, unde acest sector ar trebui sa se dezvolte in viitorul apropiat.

Cu privire la 2013, GWEC avertizeaza ca perspectiva energiei eoliene din Romania este neclara, din cauza unor modificari legislative operate de actualul guvern.

Intensitatea vantului poate fi variabila, dar cea mai mare amenintare la adresa unei cresteri continue stabile a industriei energiei eoliene o reprezinta imprevizibilitatea politicienilor, care stabilesc cadrul de functionare pentru sectorul energetic”, a declarat Steve Sawyer, secretarul general al GWEC.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri