Administratia Fondului pentru Mediu are probleme in privinta gestionarii banilor si a finantarii proiectelor eoliene, releva un raport elaborat de Corpul de control al primului-ministru.
Corpul de control a efectuat o verificare la Administratia Fondului pentru Mediu pentru perioada de activitate cuprinsa intre 1 septembrie 2009 – 31 iulie 2012.
Raportul actiunii de control a fost publicat sambata.
Potrivit Corpului de control al Guvernului, patru proiecte eoliene din judetul Vaslui, avand drept beneficiari trei societati comerciale, au primit din partea AFM suma totala de 87.043.920,33 RON.
Toate cele patru contracte pentru finantarea nerambursabila au fost semnate de presedintele AFM, Gheorghe Popescu. Banii au fost alocati in cadrul „Programului privind producerea energiei din surse regenerabile”.
Trei firme primesc 60 la suta din valoarea intregului program
In cadrul acestui program, la nivel national, „la data de 5.07.2012, erau incheiate contracte de finantare nerambursabila pentru un numar de 70 de proiecte, avand o valoare totala contractuala de 1.235.771.072,02 RON, din care doar 11 proiecte se aflau in derulare, restul de 59 fiind suspendate din cauza insuficientei fondurilor necesare decontarilor.
Valoarea contractata, corespunzatoare celor patru proiecte, a reprezentat doar 9,06% din valoarea totala contractata pentru cele 70 de proiecte, dar suma decontata pentru acestea a reprezentat 64,24% din valoarea totala decontata in cadrul acestui program”, subliniaza raportul Corpului de control.
Cele patru parcuri energetice sunt implementate in aceeasi zona, respectiv comuna Dranceni, judetul Vaslui.
Beneficiarii lor sunt SC ELECTRICA SERV SRL (doua proiecte), SC EXACTECH SRL si SC HOME STORES CONCEPT SRL, „societati comerciale intre care exista legaturi in ceea ce priveste asociatii, administratorii si sediile sociale”, mentioneaza Corpul de control.
Un proiect rupt in patru obtine finantare de patru ori
Cele patru parcuri eoliene au fost amplasate in aceeasi zona, situata in extravilanul comunei Dranceni, judetul Vaslui, pe tarlale invecinate, „putand fi considerate ca parti componente ale unui parc eolian unitar”.
Cu toate acestea, suprafata acoperita a fost dezmembrata in patru parti componente, iar cele trei firme beneficiare au solicitat finantari nerambursabile in cadrul a patru proiecte, aparent distincte.
Drept urmare, AFM le-a aprobat o finantare nerambursabila in valoare totala de 112.006.452,64 RON.
Daca parcul eolian era unul singur, beneficiarul putea primi cel mult 30 de milioane de lei, asa cum prevede Ghidul de finantare al „Programului privind producerea energiei din surse regenerabile”.
Un alt detaliu interesant este ca toate turbinele eoliene achizitionate si instalate in cele patru parcuri sunt produse de aceeasi firma, dar costurile beneficiarilor sunt diferite.
„Desi toate turbinele eoliene au fost fabricate de acelasi producator, costul pentru 1MW instalat propus spre finantare a cunoscut variatii foarte mari si nejustificate de la 2.339.585,53 EUR, in primul proiect depus in anul 2009, la 6.090.300,02 EUR in proiectul propus de SC EXACTECH SRL in anul 2010”, a constatat Corpul de control al Guvernului.
O alta problema inregistrata de Corpul de control la AFM este aceea ca, „la data controlului, Administratia Fondului pentru Mediu nu detinea o evidenta certa a creantelor de recuperat la bugetul Fondului pentru mediu”, iar sumele incasate au fost foarte reduse.
Raportul de control prezinta o situatie concreta: „Ca urmare a exercitarii defectuoase a atributiilor de serviciu, la data de 13.07.2012, un procent de 52,13% din totalul creantelor de recuperat, respectiv suma de 230.571.271,00 RON a reprezentat obligatiile de plata ale unui numar de 4 contribuabili, respectiv SC PRODELIVERY SRL, SC TOTI MARKETING&DISTRIBUTION SRL, SC EUROPLAST PRODUCTION &DISTRIBUTION SRL si SC CONPA DISTRIBUTION SRL”.
Intrucat paguba materiala inregistrata la AFM depaseste echivalentul in lei a 1.000.000 euro, Corpul de control al primului ministru va sesiza DNA, aceasta fiind institutia competenta sa cerceteze posibilele fapte de natura penala constatate la Administratia Fondului pentru Mediu.
Gheorghe Popescu fusese revocat de seful Guvernului din functia de presedinte al AFM, la sfarsitul lunii mai 2012. La data de 8 noiembrie, premierul Victor Ponta l-a numit in functia de presedinte al AFM, cu rang de secretar de stat, pe Laurentiu Tigaeru-Rosca.
Comentariile tale pot fi postate aici
Citeste si:
Noua lege a energiei blocheaza finantarea proiectelor regenerabile